U utorak, 2. svibnja 2017. u Biskupskome ordinarijatu u Sisku, u zgradi Velikoga Kaptola, održana je Trideset i četvrta sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine, na kojoj su sudjelovali svi biskupi Metropolije: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i metropolit, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Vlado Košić, biskup sisački i domaćin sjednice, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački te pomoćni zagrebački biskupi: mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Na početku sjednice biskupe Metropolije pozdravio je biskup-domaćin, mons. Košić, osvrnuvši se na događaje u protekla dva tjedna, posebno naglasivši slavlja Vazmenoga otajstva i Vazmene osmine, a zatim i zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije te susreta mladih u Vukovaru, 29. i 30. travnja.

U ozračju zajedništva s Uskrsnulim naglasio je poruku susreta mladih pod sloganom: Krist, naša nada, osobito pred lokalne političke izbore. Gledajući svoju sisačku društvenu sredinu Biskup vidi dobra nastojanja i suradnju, ali je izrazio nezadovoljstvo pristupom koji imaju neki politički nositelji vlasti u Gradu Sisku, ne uvažavajući potrebe vjernika i ostajući zatvoreni unutar ‘komunističkoga mentaliteta’.

Naša je obveza brinuti se za nacionalne i kulturalne svetinje, očitovane u našemu hrvatskom narodu tijekom povijesti i danas. Zato je važna molitva za dobre plodove predstojećih izbora, zaključio je biskup Košić.

Metropolit, kardinal Bozanić, u svome se pozdravnom uvodu u sjednicu u sjedištu drevne i obnovljene Sisačke biskupije, između ostaloga, zadržao na znakovitosti susreta mladih u Vukovaru. Oni su poseban Božji dar u hrvatskome narodu. Potrebno je da i mi budemo svjesni toga dara, u kojemu vidimo da Bog posebno blagoslivlje žrtve.

Hrvatski je narod podnio puno trpljenja, a blizina mladih u Crkvi i njihova vjera govore nam da trebamo čuvati pouzdanje i gledati budućnost. I kada je teško, ako se vidi cilj, lakše je sve podnositi i izdržati, naglasio je Kardinal.

Biskupi su se tijekom zasjedanja osvrnuli na 54. Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije (26. – 28. travnja 2017.) i na pojedine vidike Susreta Hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru.

U središtu sjednice bila je točka o trajnoj formaciji svećenika kao cjeloživotnoga procesa, pri čemu je istaknuto da u sadašnjemu životu Metropolije i pojedinih biskupija treba primjereno vrjednovati postojeće susrete svećenika koji pripadaju trajnoj formaciji, a jednako tako pronaći prostora za neke nove oblike koji omogućuju svećenicima rast u vlastitome identitetu, međusobnoj duhovnoj i pastoralnoj povezanosti, kao i sraštenost sa životom cijele biskupije.

Nadovezujući se na tu temu, a nalazeći se pred ljetnim mjesecima, biskupi su posebnu pozornost dali značenju svagdanjega slavljenja euharistije u župnim zajednicama, o čemu će uskoro uputiti i svoje pastirsko pismo.

Biskupi su sagledali i trenutne društvene okolnosti u Hrvatskoj. Na kraju sjednice predočen je raspored sljedećih zajedničkih susreta i slavlja.

Preuzeto s: http://www.zg-nadbiskupija.hr/