Oktet sa rektorom Sjemeništa u pohodu Mariji Bistrici

               Na četvrtu vazmenu nedjelju koja se u Ckrvi slavi kao Nedjelja Dobroga Pastira, kada Crkva na poseban način moli za nova duhovna zvanja, sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvođeni rektorom, preč. Matijom Pavlakovićem, uputili su se u Hrvatsko nacionalno svetište u Mariju Bistricu, gdje po tradiciji svake godine na ovu nedjelju animiraju misna slavlja zahvaljujući “Crnoj Gospi” na milosti poziva i odaziva kojega se sjemeništarci trude pretvoriti u odgovornost.

 

Dolaskom u Svetište, dočekao nas je preč. mr. Domagoj Matošević, župnik i rektor u Mariji Bistrici, a naš donedavni rektor i odgojitelj. Posebno smo bili radosni vidjevši kako se je lijepo snašao u novoj sredini i kako mu “dobro stoji služba župnika”. Nakon okrijepe u župnom dvoru, animirali smo Svetu misu u 11.00 sati. Naš oktet pod dirigentskom palicom sjemeništarca maturanta Valentina Ljevara prekrasno je predvodio liturgijsko pjevanje, a naš rektor u svojoj propovijedi govoreći o nedjelji Dobroga Pastira istaknuo je sljedeće:”… Naša molitva za duhovna zvanja zato se ne smije zaustaviti samo na molitvi za buduće svećenike, redovnike i redovnice. Ona treba uključivati i molitvu za nas – sadašnje svećenike, redovnike i redovnice, za biskupe i papu. Molite da budemo sveti, da budemo dobri pastiri po Isusovu primjeru, da poznajemo svoje ovce i ovce nas, da ih uvodimo u sigurnost ovčinjaka i izvodimo na obilne pašnjake i da ne budemo razbojnici i kradljivci kojima je nakana ukrasti, zaklati i pogubiti. Ne postoji jedan uzrok krize zvanja i toga da je sve manje onih koji se odlučuju na svećenički i redovnički poziv. Uz sve rašireniji hedonistički mentalitet, krizu obitelji i svih tradicionalnih vrijednosti, pa i krizu zvanja uopće, među uzrocima krize duhovnih zvanja vrlo visoko mjesto zauzima i loše svjedočanstvo nas sadašnjih svećenika, redovnika i redovnica. Trebamo biti uzor, trebamo se odlikovati svetošću života, trebamo biti ne samo pastiri, nego dobri pastiri, a često to nismo. Ne samo to da nismo dobri pastiri nego, nažalost, postoje slučajevi u kojima smo se od pastira pretvorili u kradljivce i razbojnike, vukove grabežljive. Pogrešno je, međutim, kroz izdvojene loše primjere, pa i nečije osobne padove, suditi sve svećenike, sve redovnike i redovnice, generalizirati stvari, a to se, nažalost, tako često čini. Umjesto toga, molimo za svećenike, molimo da bi bili onakvi svećenici, redovnici i redovnice kakvima nas Bog želi, da bi bili pastiri po uzoru na Krista Dobrog pastira.”

Na koncu misnoga slavlja kratko svjedočenje o svom duhovnom pozivu izrekli su sjemeništarci: Aron Čeke, sjemeništarac drugoga razreda iz Đakovačko – osječke nadbiskupije i Valentino Ljevar, sjemeništarac maturant iz Sisačke biskupije. Iznimno dojmljiv bio je završni nastup okteta koji je pjesmom “Istočniče živonosni” u obradi profesora Božidara Ljubenka, sjemenišnog učitelja glazbe, posebno oduševio prisutne vjernike.

Na ovu nedjelju hodočastili smo i u župe Bistra pored Zagreba te u župu Veliko Trojstvo pored Bjelovara.