Pod geslom „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!“ (Mt 6,21) održan je u subotu, 10. studenoga ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Svetonedeljskog dekanata kojeg je predstavljala župa bl. Alojzija Stepinca – Bestovje/Novaki/Rakitje.

Susret je započeo u 14.00 sati pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. I u ovoj pastoralnoj godini za što bolju realizaciju ovakvih susreta, uz Rektora brinu se i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca – Dubovca.

Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja koje su pripremili animatori, a na susretu je sudjelovalo 35 ministranata, od toga 29 osnovnoškolaca te 6 srednjoškolaca. Posebnost je bila veliki broj osmaša koji su, tijekom jednog dijela ovoga susreta, posebno razgovarali sa Rektorom o mogućnostima ulaska u šalatsku sjemenišnu zajednicu te im je poklonio promotivni bilten sjemeništa i godišnjak sjemenišne zajednice pod nazivom ‘Glas sa Šalate’, kako bi što bolje upoznali ono za što ih je Rektor pokušao oduševiti.

Po završetku igara uslijedila je kateheza na temu upoznavanja sakramenta sv. Reda u kojoj je rektor Pavlaković, na mladima pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja, posebno svećeničkog te kako Gospodin poziva svakog od njih, samo je pitanje hoće li skupiti hrabrosti i prepustiti se slijediti Njegov glas. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desne ruke svojim župnicima. Oni moraju biti ‘na razini zadatka’ koji im je povjeren. Čast je biti oko oltara, u blizini Krista, i na taj način sudjelovati u euharistijskom slavlju, istaknuo je preč. Matija.

Na kraju kateheze svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali, a svi ministranti morali su odgovoriti na pitanje: „Kakav bi bio njihov idealni svećenik?“ te je svatko od njih pokušao sastaviti molitvu za svoga župnika. Vjerojatno najbučniji dio čitavoga susreta bio je ministrantski kviz pod naslovom ‘Tko želi biti ministrantski milijunaš?’, gdje su okupljeni ministranti mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka te praktičnog poznavanja liturgijskih predmeta, ruha i posuđa, a uz to i poznavanja sv. Pisma, crkvenog katekizma i liturgijske godine.

Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima, a nedugo zatim započela je priprema za sakrament sv. Ispovijedi kojoj su pristupili svi ministranti, nakon čega je uslijedila molitva sv. Krunice koju su animirali preč. Rektor i predstavnici ministranata u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Kruna dana bilo je zajedništvo ministranata i sjemeništaraca na euharistijskom slavlju spomendana sv. Leona Velikog, pape i crkvenog naučitelja, koje je predvodio preč. Matija Pavlaković.

U prigodnoj homiliji, između ostalog, je istaknuo:“ Jedna od najljepših odluka je ta da ste se odlučili postati ministranti, biti dionici oltara i pomoći svećeniku kod sv. Mise i različitih slavlja. Postali ste ministranti zato jer vas je Bog pozvao preko drage Vam osobe; niste se slučajno odlučili za tako uzvišenu službu unutar lepeze darova koje nam Crkva daruje. Bog neprestano poziva da ga slijedimo, međutim, ljudi se često ne odazivaju, nedostaje odaziva, stoga danas želimo moliti za to da se netko od Vas ovdje sabranih odazove u svećenički ili redovnički poziv, jer Bog ne oduzima ništa, a daje sve… Molite dragog Isusa za revnost i ustrajnost; molimo Ga svi zajedno da bude spremnosti i velikodušnosti u svim mladim srcima kako bi imali hrabrosti prihvatiti i spremno Bogu odgovoriti – „Evo me Isuse! Ja želim biti tvoj!“ Isus te voli i govori tvome srcu: ‘Dođi i idi za mnom!’“, zaključuje propovjednik.

Na koncu misnog slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa prisutnim ministrantima, sjemeništarcima i okupljenim vjernicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Sam susret završio je ukusnom večerom i druženjem ministranata te 70-ak mladih koji u Sjemeništu, pod vodstvom vlč. Ivana Valentića, povjerenika za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, sudjeluju kroz tri dana na prvom susretu Temeljne formacije animatora pripremajući se za SHKM 2020. godine u Zagrebu.

Novi susret ovakvog tipa održat će se u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa prve subote mjeseca prosinca (1.12.), na kojem će sudjelovati ministranti Velikogoričko-odranskog dekanata.