U petak i subotu, 14. i 15. prosinca 2018., održan je “Vikend u sjemeništu”, na kojem je sudjelovalo šest dječaka: trojica iz Varaždinske biskupije, dvojica iz Đakovačko-osječke nadbiskupije i jedan iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na početku duhovne obnove okupljene dječake pozdravio je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, zaželjevši im dobrodošlicu i izrazivši nadu da će im u Sjemeništu biti lijepo te da će netko od njih u budućnosti postati član sjemenišne zajednice. Program vikenda i duhovne obnove vodio je duhovnik, vlč. Petar Mlakar, koji je u uvodnom nagovoru, na temelju primjera života patrijarha Jakova iz Starog zavjeta, potaknuo okupljene dječake na razmišljanje kako to vjera koju nasljeđujemo od naših roditelja, djedova i baka, župnika i vjeroučitelja, može postati naša osobna vjera, to jest, kako „Bog moga oca“ može postati „moj Bog“. Da bi se to dogodilo, potrebno je steći osobno iskustvo vjere, iskustvo susreta s Bogom na životnom putu. A Bog se otkriva svakome tko ga iskreno traži. Vlč. Mlakar podijelio je s dečkima neka svoja iskustva, a zatim su i oni sami iznijeli svoja iskustva, koja su osobito bila vezana uz neke životne teškoće koje su s Božjom pomoću uspjeli prebroditi.

U nastavku duhovne obnove dječaci su se pripremili i pristupili sakramentu Pomirenja, a zatim sudjelovali u euharistijskom slavlju. Nakon večere, pogledali su film „Susret“ i prvi dan obnove završili euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U subotu, dan je započeo jutarnjom molitvom Časoslova, a nakon doručka „vikendaši“ su zajedno sa nekoliko sjemeništaraca otišli u šetnju do katedrale, gdje su se pomolili na Stepinčevom grobu. Po povratku, vlč. Duhovnik potaknuo ih je na razmišljanje o raznim darovima koje Bog čovjeku kao sjeme daje i koje treba otkriti i razviti, te im pobliže iznio važne informacije vezane uz život sjemeništaraca i što je sve važno za upis u Sjemenište.

Duhovna obnova završila je svetom Misom koju je u sjemenišnoj crkvi Srca Isusova predvodio o. Niko Bilić, DI. Nakon ručka vikendaši su u sjemenišnom kafiću „Gloria“ izmjerili svoje snage u stolnom nogometu i šahu sa sjemeništarcima i tako u tonu radosnog zajedništva i igre zaključili svoj boravak u Sjemeništu.