Pod geslom „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!“ (Mt 6, 21) održan je u subotu, 02. veljače ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Stubičkog dekanata uz prisutstvo svih župa Dekanata.

Susret je započeo u 14.00 sati pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju ovakvih susreta, uz Rektora brinu se i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca – Dubovca.

Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja koje su pripremili animatori, a na susretu je sudjelovalo 29 ministranata, od toga 28 osnovnoškolaca te 1 srednjoškolac. Na susretu sudjelovalo je 5 osmaša i 3 sedmaša koji su, tijekom jednog dijela ovoga susreta, razgovarali sa Rektorom o mogućnostima ulaska u šalatsku sjemenišnu zajednicu te im je poklonjen promotivni bilten sjemeništa i godišnjak sjemenišne zajednice pod nazivom ‘Glas sa Šalate’, kako bi što bolje upoznali ono za što ih je Rektor pokušao oduševiti.

Po završetku igara uslijedila je kateheza na temu upoznavanja sakramenta sv. Reda u kojoj je rektor Pavlaković, na mladima pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja, posebno svećeničkog te kako Gospodin poziva svakog od njih, samo je pitanje hoće li skupiti hrabrosti i prepustiti se slijediti Njegov glas. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desne ruke svojim župnicima. Oni moraju biti ‘na razini zadatka’ koji im je povjeren. Čast je biti oko oltara, u blizini Krista, i na taj način sudjelovati u euharistijskom slavlju, istaknuo je preč. Matija.

Na kraju kateheze svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali, a svi ministranti morali su odgovoriti na pitanje: „Kakav bi bio njihov idealni svećenik?“ te je svatko od njih pokušao sastaviti molitvu za svoga župnika. Vjerojatno najbučniji dio čitavoga susreta bio je ministrantski kviz pod naslovom ‘Tko želi biti ministrantski milijunaš?’, gdje su okupljeni ministranti mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka te praktičnog poznavanja liturgijskih predmeta, ruha i posuđa, a uz to i poznavanja sv. Pisma, crkvenog katekizma i liturgijske godine.

Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima, a nedugo zatim započela je priprema za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupila većina ministranata, nakon čega je uslijedila molitva sv. Krunice koju su animirali č.g. Luka Besednik, bogoslov na praktikumu u Mariji Bistrici i predstavnici ministranata u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Kruna dana bilo je zajedništvo ministranata i sjemeništaraca na euharistijskom slavlju, koje je predvodio preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom u Sjemeništu te uz asistenciju č.g. Luke Besednika.

Na koncu misnog slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa prisutnim ministrantima i okupljenim vjernicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Čitav susret završio je ukusnom večerom i druženjem ministranata, a novi susret ovakvog tipa održat će se u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa druge subote mjeseca veljače (09.02.), na kojem će sudjelovati ministranti Trešnjevačkog dekanata.