Negdašnji sjemenišni odgojitelji i sadašnji rektor ponosno predstavili Hrvatsku na europskoj smotri svećenika u malom nogometu.

Portugal je osvojio 13. europsko prvenstvo u malom nogometu za svećenike u Crnoj Gori, nakon što su u četvrtak 28. veljače najbolji svećenici sportaši s Iberijskoga poluotoka u finalnoj utakmici u Baru pobijedili reprezentaciju Bosne i Hercegovine sa 3:0.

Hrvatski su svećenici osvojili četvrto mjesto, a ispred njih su se pozicionirali Poljaci nakon što su pobijedili hrvatsku reprezentaciju rezulatom 2:1. Titulu ‘fair play’ zbog najmanje prekršaja osvojila je Austrija. Na natjecanju koje se održavalo u Baru i Ulcinju od 25. veljače do 1. ožujka nastupilo je 17 reprezentacija s oko 250 sudionika, a došli su iz Mađarske, Rumunjske, Slovenije, Češke, Portugala, BiH, Bjelorusije, Poljske, Hrvatske, Italije, Ukrajine, Slovačke, Austrije, Albanije, Kosova, Srbije te Crne Gore.

Natjecateljski susret započeo je misnim slavljem koje je 25. veljače u Ulcinju slavio umirovljeni barski nadbiskup Zef Gashi, a sljedećega dana prije odigravanja utakmica po skupinama nakon kojih su bili poznati polufinalisti svećenici su se okupili na euharistijskom slavlju u konkatedrali sv. Petra u Baru koje je predvodio barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj.

U skupini C hrvatski su svećenici pobijedili dvije reprezentacije Italiju (3:0) i Ukrajinu (2:0), neodlučeno (0:0) odigrali su s Poljskom, a u drugom su dijelu natjecanja u četvrtfinalu pobijedili Kosovo rezultatom 2:0. Natjecatelji su 27. veljače, uoči završnice, imali slobodan dan te su posjetili Kotor i Kotorsku biskupiju te su u katedrali sv. Tripuna slavili misu na latinskom, hrvatskom i albanskom jeziku koju je predvodio kotorski biskup Ilija Janjić, a nakon mise svećenici su nastavili obilazak Zaljeva svetaca brodom te se upoznali sa znamenitostima.

Za hrvatsku su reprezentaciju nastupili: Ivica Mađer, Matija Pavlaković, Krunoslav Juraković, Josip Starčević, kapetan Domagoj Matošević, Alojz Ćubelić, Goran Levak, Vladimir Brizić, Kristijan Stojko, Gabrijel Kamber i Josip Benko. Izbornik je Krešimir Žinić, a trener Darko Banfić.

Preuzeto iz: Glasa koncila