Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 06. ožujka ove godine, rektor Međubiskupijskog sjemeništa Matija Pavlaković predvodio je, u koncelebraciji sa vlč. Petrom Mlakarom, sjemenišnim duhovnikom te vlč. Goranom Bužakom, sjemenišnim odgojiteljem, večernje euharistijsko slavlje početka Korizme u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkoj Šalati.

„Danas, na srijedu Pepelnicu, započinjemo novi korizmeni hod, hod koji traje četrdeset dana i vodi k radosti Gospodinovog Uskrsa, pobijedi života nad smrću. Slijedeći starodrevni običaj okupili smo se danas na euharistijsko slavlje“, naglasio je u uvodu svete Mise rektor Sjemeništa.

Osvrnuvši se na ulomak iz Matejeva evanđelja koji Crkva pred vjernike stavlja na Pepelnicu, u kojem Isus poručuje da ‘svoje pravednosti ne činimo pred drugima’, rektor Pavlaković poručio je:“ U ulomku iz Matejeva evanđelja, koji pripada takozvanom Govoru na gori, Isus govori o odrednicama Mojsijeva zakona: milostinji, molitvi i postu, a to su i tradicionalne upute za korizmeni hod kako bi se odgovorilo na Božji poziv „da se čovjek svim srcem vrati Bogu“. Isus ističe da kakvoća i istinitost odnosa s Bogom označava iskrenost vjerskoga čina. Stoga On osuđuje vjersko licemjerstvo, izvanjsko ponašanje i žudnju za vlastitom slavom i odobravanjem. Pravi učenik ne služi sebi ili javnosti, nego svojem Gospodinu, u jednostavnosti i velikodušnosti. „ A Otac tvoj, koji vidi u tajnosti, uzvratit će ti(Mt 6,4.6.18). Naše će svjedočanstvo biti tim uvjerljivije što manje žudimo za svojom slavom i što budemo svjesniji da je pravednikova nagrada Bog, jedinstvo s njim u vjeri ovdje na zemlji, a na svršetku života u miru i svjetlu gledajući zauvijek Njegovo lice (usp. 1 Kor 13,12). Draga braćo i sestre, pouzdano i radosno započinjemo ovaj korizmeni hod, da u nama odjekne poziv na obraćenje, na „povratak Bogu svim srcem“, prihvaćajući Božju milost po kojoj bivamo novi ljudi, s onom iznenađujućom novosti koja je u sudjelovanju u Isusovom životu. Neka se nitko ne ogluši na ovaj poziv koji nam je upućen u jednostavnom i poticajnom obredu pepeljenja što ćemo ga uskoro obaviti. Neka nas na tom putu prati Djevica Marija, Majka Crkve i uzor svakoga pravog Gospodinova učenika.“

Na koncu homilije, podsjećajući na tradicionalni obred pepeljenja koji se vrši u misi nakon propovijedi, preč. Rektor je završio molitvom: “U svijetu koji žudi za blagostanjem, za ljepotom i sjajem lica, za bogatstvom i posjedovanjem, mi, Gospodine, prigibamo glavu i posipamo se pepelom, prahom koji je znamen naše prolaznosti, nestalnosti i malenosti. Sve je prah, sve je bezvrijedno gdje nisi ti, Gospodine, jer samo ti oživljavaš život iz njegove smrtnosti i daješ smisao našemu bivovanju. Ti, koji si iz božanstva sišao u našu tjelesnost, bio si u tijelu ponižen i raspet; Ti koji si izvor života, bio si predan u smrt; Ti, koji na nebesima prebivaš, bio si predan zemlji i tami groba. Sve si podnio radi našega spasenja, da, uzašavši od mrtvih, nas izbaviš iz premoći grijeha i smrti i obdariš nas svojim božanskim životom u slavi Očevoj. Zato u pepelu na čelima vidimo svoj grijeh, svoju malenost i nedostojnost, izručujući se tebi koji sve obnavljaš ljepotom svoje vječnosti. Pogledaj nas, Gospodine, u našoj malenosti i daj nam mjesto u svojoj vječnosti“, zaključuje Rektor.

Ljepoti i dostojanstvu liturgijskoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem kao i liturgijskim muziciranjem uz orguljašku pratnju sjemeništarca maturanta, Luke Celića.

Brigom i pažnjom vlč. Petra Mlakara, duhovnika u sjemeništu, korizmeni hod sjemenišne zajednice bit će i ove godine bogat mnogim duhovnim sadržajima od kojih izdvajamo: pobožnost križnoga puta utorkom i petkom, projekt „sjemenišni štit“ u kojem sjemeništarci svakoga dana mole i poste na nakane sjemenišne zajednice, izbor „anđela“ između sjemeništaraca i odgojitelja kojim se želi pospješiti molitva i dobra djela između članova te jačanje sjemenišnog zajedništva, kao i jačanje karitativnoga rada sjemeništaraca kroz angažman u pučkoj kuhinji sestara Majke Terezije u Jukićevoj ulici kao i odlazak u dječju bolnicu Bistra te još mnogi drugi sadržaji koji se sjemeništarcima nude za osobnu izgradnju (dnevna adoracija, pohod kapeli, duhovno štivo, dnevno čitanje sv. Pisma, molitva sv. Krunice i sl.).

Svečanom liturgijom Čiste srijede krenuli smo, dakle, radosno u naš korizmeni hod sa Kristom prema zajedničkom Uskrsu!