Franjevačko sjemenište u Sinju bilo je domaćinom ovogodišnjeg nacionalnog Susreta sjemeništaraca ‛malih‛ sjemeništa, dijecezanskih i redovničkih, iz Hrvatske i BiH, koje se održalo od 03. do 05. svibnja ove godine u Sinju. Susret se odvijao pod geslom “Što god vam rekne, učinite!” (Iv 2, 5), a na Susretu je sudjelovalo 86 sjemeništaraca i 16 njihovih odgojitelja (rektori, vicerektori, duhovnici, prefekti) iz Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ iz Zadra, Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ iz Travnika, Franjevačkog sjemeništa iz Sinja, Visokog, te Franjevci s zagrebačkog Kaptola.

U kasnim večernjim satima 03. svibnja, sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa te Franjevačkog sjemeništa s Kaptola iz Zagreba pristigli su u Sinj gdje ih je dočekao fra Ivan Udovičić, ravnatelj Franjevačkog sjemeništa u Sinju, gdje su ove dvije skupine sjemeništaraca i odgojitelja bile smještene.

Program središnjeg dana Susreta, u subotu 04. svibnja, započeo je okupljanjem na samostanskom dvorištu svetišta čudotvorne Gospe Sinjske od kuda su se sjemeništarci i odgojitelji upitili prema ‘Gradu’ gdje su izvršili pobožnost križnoga puta uspinjući se do lika Marije koja bdije nad starodrevnim gradom Sinjom te nakon kratkog sata povijesti o Sinju i Cetinskoj krajini, spustivši se u prostore Svetišta, razgledali su bogatu samostansku zbirku Franjevačke provincije Presvetog otkupitelja iz Splita koji su čuvari sinjskoga svetišta.

Središnji događaj susreta bila je sveta Misa u sinjskom svetištu koju je, u zajedništvu odgojitelja i sjemeništaraca, predvodio fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru.

U svojoj je propovijedi fra Bilokapić posvjedočio o svom duhovnom pozivu te potaknuo prisutne sjemeništarce na nasljedovanje Isusa Krista – Dobroga pastira po uzoru na nebesku majku Mariju.

Po završetku ručka uslijedila su sportska natjecanja u nogometu, košarci, stolnom nogometu, stolnom tenisu i šahu. Sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu osvojili su prvo mjesto natjecanja u nogometu, šahu (Luka Žeželj, sjemeništarac četvrte godine) i stolnom nogometu (Gabrijel Pezić i Martin Radić, sjemeništarci treće godine) te drugo mjesto u košarci. Po završetku sportsko – rekreacijskog djela uslijedila je svibanjska pobožnost u crkvi Gospe Sinjske, a potom sastanak odgojitelja na kojem su tematizirani projekti koje Sjemeništa nude, izazovi i perspektive u odgojno – obrazovnom sazrijevanju sjemeništaraca te je dogovoreno da domaćin novoga Susreta 2020. godine bude Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu budući da je Zagreb domaćin i Susreta Hrvatske katoličke mladeži koji će se održati početkom svibnja iduće godine.

U 19.15 sati, po završetku večere, uslijedilo je predstavljanje sjemeništa i proglašenje pobjednika u sportskim natjecanjima, a dan je završio druženjem sjemeništaraca i odgojitelja te večernjom šetnjom gradom Sinjom.

Zadnjeg dana Susreta, u nedjelju, 05. svibnja, sjemeništarci i odgojitelji smješteni u Sinju slavili su sv. Misu u svetištu Gospe Sinjske, a euharistijsko slavlje je predvodio don Željko Marić, rektor Nadbiskupskog sjemeništa “Petar Barbarić” iz Travnika (BiH). Po završetku sv. Mise uslijedio je povratak u Zagreb sa radosnim iščekivanjem novoga Susreta na Šalati iduće godine.