U petak, 06. rujna ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu postalo je bogatije za pet novih sjemeništaraca koji započinju svoj srednjoškolski hod u ovoj drevnoj ustanovi koja brine za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata u dobi od 14. do 18. godine života.

U ranim popodnevnim satima počele su pristizati obitelji kandidata, a dobrodošlicu su im iskazali rektor sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, duhovnik vlč. Petar Mlakar i odgojitelj vlč. Goran Bužak u zajedništvu sa maturantima duktorima: Petrom Vukovićem, Bernardom Bisakijem, Ivanom Prpićem i Stjepanom Kovačićem. Novi sjemeništarci su: Domagoj Banja, Mario Dermišek, Fran Kuharić, Luka Vragović i Marin Zagorac. Jedan od njih kandidat je Sisačke biskupije, a po dvojica su kandidati iz Varaždinske i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Nakon smještaja i okrjepe uslijedila je zajednička sveta misa u sjemenišnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio rektor sjemeništa u koncelebraciji sa odgojiteljima te dvojicom župnika koji su stigli u pratnji svojih kandidata. Po završetku svete Mise uslijedila je zajednička večera kojoj su se pridružili sjemeništarci Splitsko-makarske metropolije predvođeni svojim odgojiteljima koji su kroz tri dana bili gosti sjemeništa na Šalati, a za vrijeme svoga izleta u kontinentaloj Hrvatskoj posjetili su Ludbreg, Lepoglavu, Trakošćan i Krašić.

Po završetku večere uslijedio je roditeljski sastanak kojeg je predvodio prečasni rektor dok je duhovnik, vlč. Mlakar imao susret sa samim sjemeništarcima izlažući im duhovni program i život u sjemeništu. Oko 21:00 sat uslijedio je i najteži dio, a to je “rastanak” roditelja i sjemeništaraca, gdje je bila prisutna i poneka suza sa obje strane.  Kroz subotu i nedjelju naši „prvašići“ upoznavali su se sa sjemenišnim prostorijama, pravilnikom života u sjemeništu, sjemenišnim i školskim obvezama, a usto imali su i mogućnost sportskih aktivnosti, šetnje gradom Zagrebom te su zajedno sa duhovnikom i duktorima posjetili samostan sestara milosrdnica u Frankopanskoj ulici te poznato zagrebačko marijansko proštenište u Remetama.

Međubiskupijsko sjemenište novu sjemenišnu godinu 2019./2020. dočekuje sa 26 sjemeništaraca (5 prvaša, 8 drugaša, 4 trećaša i 9 maturanata).

Novi početak preporučamo zagovoru naše Nebeske Majke Marije i svetoga Josipa, njezina zaručnika.