U subotu 14. rujna, na blagdan Uzvišenja sv. Križa, sjemenišna zajednica sa Šalate iskoristila je lijepi dan za hodočašće u kapelu Majke Božje Kraljice Hrvata na Sljemenu kako bi s nebeskim zagovorom Blažene Djevice Marije započela novu školsku i vjeronaučnu godinu.

Ovo hodočašće zamišljeno je i kao svojevrsni “team building”, jačanje zajedništva između različitih dobnih skupina sjemeništaraca, a osobito aklimatiziranje petorice novih članova u šalatsku zajednicu.

Nakon jutarnje molitve, tzv. lectio divina koju je predvodio vlč. Duhovnik te okrepljujućeg doručka, oko 9.30 sati sjemeništarci, predvođeni svojim odgojiteljima, krenuli su put Sljemena pješačeći kroz prirodu, a u 13.00 sati dohvatili su sljemenski vrh slaveći sv. Misu u kapeli Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata. Sv. Misu predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa, a u koncelebraciji su bili vlč. Petar Mlakar, duhovnik i vlč. Goran Bužak, odgojitelj sjemeništaraca.

Prigodnu homiliju održao je preč. Rektor koji je, između ostaloga, kazao: “Uzvišenje svetog Križa je Gospodnji blagdan u kojem mi ne slavimo dvije poprečne grede na kojima se nalazi tijelo mrtvog čovjeka, nego slavimo Božju ljubav prema nama ljudima kojoj su simbol i sredstvo te dvije poprečne grede, na kojima je raspet Isus, za kojega mi kršćani vjerujemo da je Krist i Božji Sin „istobitan s Ocem.“ Ovaj razlog proslave Gospodinova križa današnje evanđelje sažima u rečenicu: „Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni.“ Bog ljubi svijet! Bog nas ljubi! Bog ljubi svijet i nas tako i toliko da „je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni!“ … Današnji blagdan uči nas nešto bez čega niti ne smijemo krenuti u evanđeoski navještaj, a to je da „Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijet, nego da se svijet spasi po njemu.“ Samo ako smo ovoga svjesni, znati ćemo da ni nas Bog nije poslao na svijet da sudimo svijet, nego da nas je poslao da ga spasimo. To je zadaća Crkve! To je moje i tvoje poslanje. Bog nas poziva i šalje da u svijetu budemo navjestitelji evanđelja jer je „Bog … tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da ni jedan koji u njega vjeruje ne propadne nego da ima život vječni.“ A i danas su tome navještaju, koji je naše temeljno kršćansko poslanje, simbol i sredstvo dvije poprečne grede koje zovemo križ i na kojima je raspet Isus, za kojega mi kršćani vjerujemo da je Krist i Božji Sin „istobitan s Ocem.“, zaključuje preč. Pavlaković.

Nakon sv. Mise uslijedio je ručak uz roštilj koji je dopremljen marom vrijednih djelatnica Međubiskupijskog sjemeništa, a potom su uslijedile različite igre poput odbojke, badmintona, frizbija, nogometa, ali i izležavanja uz prijeko potreban odmor nakon iscrpljujućeg penjanja k vrhu Sljemena.

Pohod Sljemenu zaključen je oko 16.00 sati laganim pješačenjem prema Sjemeništu, a već ove nedjelje sjemeništarci “prvaši” uputit će se u popodnevnim satima  put Marije Bistrice, kako bi upoznali duhovnost Karmela i preporučili se zagovoru “Crne Gospe”.