Budući da prošle nedjelje, zbog dolaska sjemeništaraca na Šalatu i početka nove školske i vjeronaučne godine, zajednica nije tradicionalno  prisustvovala Hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu, odgojiteljski tim odlučio je sjemeništarce “prvaše” odvesti u Mariju Bistricu kako bi upoznali duhovnost Karmela i preporučili se zagovoru bistričke “Crne Gospe”.

Pod vodstvom rektora sjemeništa preč. Pavlakovića, a u pratnji odgojitelja vlč. Bužaka na XXIV. nedjelju kroz godinu, 15. rujna ove godine, u popodnevnim satima zajednica “prvaša” krenula je put Marije Bistrice.

Dolaskom u istoimeno mjesto i svetište prvo su posjetili Karmel Majke Božje Bistričke i blaženoga Alojzija Stepinca u kojem, od 25. rujna 1998. godine, borave Bosonoge sestre Karmelićanke koje su u Hrvatsku došle 1930. godine na poziv tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca. U samostanu dočekala ih je majka priorica s. Marija Petra od Presvete Euharistije uz susestru Mariju Nevenku od Krista Raspetoga koja je ujedno i duhovna sestra rektoru Pavlakoviću. Poglavarica je okupljenim sjemeništarcima i odgojiteljima u prostoriji za razgovore izbliza protumačila temelje duhovnosti Karmelskoga reda kao i osnovne naglaske u karizmi samih sestara. Nakon kratke okrijepe, zajedno su se uputili u crkvu u sklopu Karmela, koju je 12. veljače 2000. godine posvetio zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Razmjenom poklona završio je pohod bistričkome Karmelu, a nastavio se u prostorima svetišta Majke Božje Bistričke gdje je odgojitelje i sjemeništarce “prvaše” dočekao preč. mr. Domagoj Matošević, župnik i rektor svetišta, a ujedno i dekan Stubičkog dekanata. Preč. Matošević upoznao je “prvaše” sa čudotvornim likom “Crne Gospe”; poviješću svetišta u kojem se zrcali lik svetoga pape Ivana Pavla II., bistričkog hodočasnika koji je 3. listopada 1998. na prostoru “crkve na otvorenom” proglasio blaženim kardinala Alojzija Stepinca; te novim pastoralnim gibanjima tijekom proteklih godina. Zaželio je sjemeništarcima puno Božjeg blagoslova u njihovu školovanju sa željom da budu dobri i marljivi učenici, a nadasve pobožni sjemeništarci.

Hodočašće je završilo kratkom šetnjom prostorima Marije Bistrice, kupnjom suvenira i molitvom pred likom čudotvorne Gospe.