U petak i subotu, 20. i 21. rujna ove godine održana je u šalatskom sjemeništu prva duhovna obnova u novoj sjemenišnoj godini. Voditelj duhovne obnove bio je p. Stjepan Ivan Horvat iz Družbe Misionara Krvi Kristove, koji je inače i redoviti ispovjednik naših sjemeništaraca. Tema duhovne obnove bila je „Novi početak“.

Koristeći se usporedbom ormara, u kojem ponekad treba samo malo posložiti stvari, a ponekad treba sve izvaditi van i ispočetka sortirati, p. Stjepan potaknuo je sjemeništarce na razmišljanje kakva je situacija u njihovom „ormaru“, tj. u njihovoj duši i ohrabrio ih da s novom odlučnošću iznova krenu za Kristom, uređujući svoj život prema Evanđelju. Pater Horvat istaknuo je kako se život vjernika ne smije shvatiti samo kao izvršavanje nekih pravila, nego je to zapravo odnos sa živim Bogom. Vrlo je zanimljivo bilo čuti njegovo osobno svjedočanstvo obraćenja, kada je u određenom trenutku života, nakon što je već mnogo toga prošao, na jednoj duhovnoj obnovi doživio mir koji dolazi upravo kao plod osobnog susreta s Bogom koji životu udahnjuje smisao i puninu.

Poseban naglasak voditelj duhovne obnove stavio je na važnost vjerodostojnosti koju ljudi očekuju od nas kršćana i, kada je dožive, to ih privlači i potiče na promjenu vlastitog života. Sjemeništarce je osobito zanimalo njegovo iskustvo evangelizacije na festivalu Ultra u Splitu, u kojoj već nekoliko godina aktivno sudjeluje, svjedočeći kao svećenik Kristovu bezuvjetnu ljubav mladima.

U sklopu duhovne obnove sjemeništarci su pristupili sakramentu Pomirenja, sudjelovali u euharistijskom klanjanju te pogledali film o životu svetog Josipa Kupertinskog, po preporuci voditelja. Unatoč tome što je film snimljen u crno-bijeloj tehnici, bio je vrlo zanimljiv te je kroz primjer života ovoga sveca udahnuo radosne boje Evanđelja u srca sjemeništaraca. Cilj našeg života treba biti postići svetost, istaknuo je pater Stjepan, a to se ostvaruje kroz molitvu, rad na sebi i davanje onog najboljeg od sebe Bogu i drugima. Svetost nije nedostižna i ne postiže se oponašanjem nekog drugog, nego nas Bog poziva i treba upravo takve kakvi jesmo.

Ohrabreni i ojačani ovom duhovnom obnovom, koja je završila radosnim misnim slavljem o blagdanu svetog Mateja evanđeliste, sjemeništarci zajedno sa svojim odgojiteljima nastavljaju svoj put nasljedovanja Isusa Krista u novoj sjemenišnoj i školskoj godini.