Kraj vikenda sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu iskoristili su za pohod koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ gdje je u nedjelju, 13. listopada s početkom u 20.05 sati, upriličen humanitarni koncert „Pax et Bonum za djecu Vukovara“ kojeg je organizirala Međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata – Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M., a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Koncert je i izravno prenošen na HRT2 programu, kao i putem radio valova HKR-a.

Idejni začetnik ove akcije koja predstavlja gradišćanske Hrvate Slovačke, Austrije i Mađarske je mons. dr. Egidije Živković, željezanski biskup, inače vrlo poznat po kvalitetnim propovijedima na različitim spomen-slavljima diljem naše domovine Hrvatske.

Na ovaj način sjemenište se uključilo i u humanitarnu akciju za pomoć djeci Vukovara, a sav prihod od kupljenih ulaznica bit će darovan za izgradnju dva dječja vrtića ovog ‘grada heroja’.

Na koncertu, kojeg je sjemeništarcima omogućila gđa. Petra Radin, vanjska suradnica sjemenišne zajednice sa Šalate, sudjelovali su: „Pax et Bonum“ – zbor gradišćanskih Hrvata iz spomenute tri zemlje sa solistima (voditelj i dirigent bio je Ivo Šeparović) te gosti: Jasna Zlokić, Tereza Kesovija, Matko Jelavić, Zorica Kondža, klapa „Rikordo“, ŽTO „Stjepan Bujan-Stipić i mnogi drugi.

Pohodom kazalištima, kinima, koncertnim dvoranama te različitim slikarskim ili kiparskim izložbama odgojitelji se trude u sjemeništarcima pobuditi ljubav prema kulturi i umjetnosti te im otvoriti duh i za taj aspekt „kulturnog uzdizanja“ uz onaj duhovni, koji je u sjemeništu neizostavan.