U subotu, 19. listopada, dan uoči Misijske nedjelje, u sjemeništu je s početkom u 20.00 sati održana tradicionalna misijska večer.

Na početku susreta okupljene prijatelje sjemeništa, redovnice, bogoslove i članove obitelji sjemeništaraca pozdravio je rektor, preč. Matija Pavlaković, izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu te istaknuvši kako je ovaj susret način na koji Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu želi u mjesecu listopadu, koji je ove godine Sveti Otac Franjo proglasio Izvanrednom misijskom mjesecom, doprinijeti rasplamsavanju osjećaja za važnost misijskog poslanja Crkve. Okupljene je pozdravio ovim riječima: “Sve vas od srca pozdravljam i želim iskrenu dobrodošlicu na šalatski brijeg, u ovo „Sjemenište malenih“, koje nas okuplja u predvečerje Misijske nedjelje kako bi u zajedništvu s čitavom Crkvom odgovorili na poziv i poruku pape Franje za Svjetski dan misija 2019. te obilježili stotu godišnjicu apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum illud.

Papa Franjo želi da Izvanredni mjesec misija bude prigoda za promoviranje različitih inicijativa misijske djelatnosti na svim područjima crkvenog života, a posebno molitve, koja je duša misija, te da Izvanredni mjesec misija potakne na razmišljanje o biblijskim i teološkim temeljima misija, o djelima ljubavi i na organiziranje konkretnih akcija suradnje i solidarnosti između Crkava.

U poruci za ovogodišnji Svjetski dan misija naslovljenoj „Kršteni i poslani: Kristova Crkva u misiji u svijetu“ papa Franjo ističe da je danas važno obnoviti misijsko djelovanje Crkve te podvrći sudu, kroz prizmu evanđelja, njezino poslanje naviještanja evanđelja i donošenja svijetu spasenje Isusa Krista, umrlog i uskrslog.

Svake godine, stoga, okupljamo se na treću subotu mjeseca listopada kako bi odgovorili na papin poziv te po tradiciji upriličili ‘Misijsku akademiju’ ili ‘večer’ kako smo je nazvali ove godine. Večeras, na poseban način, želimo moliti za misionare i za potrebe misija, a taj poticaj želimo podijeliti sa Vama, našim dragim prijateljima sa Šalate”, zaključio je preč. Rektor.

Program misijske večeri ove je godine bio posvećen blaženim Alžirskim mučenicima, beatificiranima prije nepunih godinu dana, 08. prosinca 2018. godine. Radi se o 19 redovnika i redovnica različitih redovnički zajednica koji su ubijeni u razdoblju između 1994. i 1996. godine za vrijeme građanskog rata u Alžiru. Ono što je posebno vrijedno u njihovom svjedočanstvu života jest činjenica da su svi oni mogli napustiti Alžir i vratiti se u svoje matične zemlje (Francuska, Španjolska, Belgija i Malta) kada su islamski teroristi počeli ubijati strance, ali su ipak odlučili ostati, ne želeći napuštati svoje prijatelje i susjede, pretežno muslimansko stanovništvo Alžira, s kojima su dotad živjeli u miroljubivom suživotu i kojima su na razne načine pomagali. Među njima se na poseban način ističe sedam trapista, o kojima je snimljen film „O ljudima i bogovima“. Sjemeništarac druge godine, Tomislav Bernić, uz nekoliko isječaka iz tog filma, sudionicima misijske večeri iznio je ljepotu i snagu njihovog svjedočanstva.

Nakon izlaganja o blaženim Alžirskim mučenicima svjedočanstvo o svom 22-godišnjem misijskom iskustvu iznio je gost misijske večeri, vlč. Franjo Jačmenica, svećenik Zagrebačke nadbiskupije i župnik župe sv. Ivana apostola i evanđelista u Cerju. Posebno je istaknuo svoj vrlo uspješan rad na polju pastoral duhovnih zvanja te se pohvalio najpoznatijim svećenikom iz Benina, a negdašnjim njegovim ministrantom, koji trenutno vrši službu studentskoga kapelana na HKS-u u Zagrebu, vlč. dr. Odilona Singba.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje koje je potom uslijedilo u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, a koje je bilo posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta te za nova misijska zvanja. Kroz cijeli tijek misijske večeri i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke, koje su izveli tamburaški sastav sjemeništaraca pod vodstvom prof. Ane Jazbec zajedno za pjevačima.

Nakon euharistijskog klanjanja nastavilo se druženje u prostorima Sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć u funkcioniranju “Doma svetog pape Ivana Pavla II.” u Beninu, u kojem živi i školuje se tridesetak djevojčica koje su zbog poplava u Beninu 2015. godine ostale bez roditelja. Iako je to tek mala kap u moru raznih potreba svijeta, ozračje u sjemeništu bilo je ispunjeno radošću zbog mogućnosti da zajedno možemo sudjelovati u poslanju ljubavi koje je Krist povjerio svojoj Crkvi.