„Krunica je najizvrsniji oblik molitve i najefikasnije sredstvo za postizanje vječnog života. To je lijek za sva naša zla, korijen svih naših blagoslova. Ne postoji izvrsniji način molitve.“ – Papa Lav XIII.

 

U zajednici sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa sa zagrebačke Šalate, marijanski mjeseci listopad i svibanj, posebno su svečani. Svake godine u tim mjesecima, više nego obično, sjemeništarci i odgojitelji mole Svetu krunicu na različite nakane kao npr.: za veliku obitelj Radio Marije; za rast u vjeri i duh služenja kroz vršenje običnih dužnosti po uzoru na Slugu Božjega Petra Barbarića, travničkog sjemeništarca; za uspješnu maturu i kraj školske godine; za obitelji sjemeništaraca te nova i sveta duhovna zvanja u Crkvi u Hrvata i sl.

Jedna od posebnosti sjemenišne zajednice sa Šalate je i tzv. “Evangelizacijska krunica”, projekt koji je ostvaren unatrag par godina na poticaj vlč. Ivana Grbešića, negdašnjeg duhovnika u sjemeništu, a koji se razvija i dalje nastavlja pod budnim okom vlč. Petra Mlakara, aktualnog sjemenišnog duhovnika.

Četvrtkom predvečer sjemeništarci izlaze izvan kruga sjemeništa obilazeći ulice kvarta i glasno mole Mariju da im bude najvjerniji put ka Isusu. Tako moleći krunicu, prolaznici koje susreću vrlo lijepo i pobožno reagiraju čineći znak križa i tako se, barem nakratko, pridružuju molitvi sjemeništaraca, a ponekad ih ohrabre i kratkim pljeskom kao znakom odobravanja.

Za sjemeništarce je to ujedno i prigoda da javno posvjedoče svoju vjeru te poput građanske inicijative „Hod za život“ i oni hodaju, moleći za ostvarenje svojih životnih ciljeva.

Sveti Josemaria Escriva ovako potiče: „Uvijek ostavljaš krunicu za poslije i na kraju je ne izmoliš jer si pospan. Ako nemaš drugog vremena, moli je na ulici bez da itko primjeti. To će ti, štoviše, pomoći da budeš u Božjoj prisutnosti. … Sveta krunica je snažno oružje. Koristi je s pouzdanjem i bit ćeš zapanjen rezultatima!”