Na poziv vlč. Tihomira Ciglara, župnika župe Presvetoga Trojstva u Nedelišću, sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvođeni preč. Rektorom rado su se odazvali pozivu vlč. Župnika pohodivši ovu starodrevnu župu Varaždinske biskupije slaveći, sa vjernicima Pušćina i Nedelišća, tridesetu nedjelju crkvene godine.

Euharistijska slavlja u 9.00 i 10.30 sati predslavio je, u zajedništvu s domaćim župnikom, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a oba misna slavlja su svojim glazbenim umijećem, ministriranjem i svjedočenjem o duhovnom pozivu uzveličali sjemeništarci: Petar Vuković, maturant iz Zagrebačke nadbiskupije, Lovro Sušac, trećaš iz Đakovačko-osječke nadbiskupije te Leon Levačić, drugaš iz matične Varaždinske biskupije. Sjemeništarci su na svakoj sv. Misi iskoristili prigodu da kažu koju riječ o životu u Sjemeništu te potaknu zainteresirane dječake da dođu na ‘Vikend u sjemeništu’!

U svojim homilijama, tumačeći Božju riječ tekuće nedjelje (Sir 35, 15b-17.20-22a; Ps 34; 2 Tim 4, 6-8.16-18; Lk 18, 9-14), preč. Pavlaković je okupljenim vjernicima poručio: “ U ispripovijedanome primjeru iz evanđelja o vrjednovanju se govori s pomoću obilježja koja u našemu današnjem životu jedva da imaju značenje. Danas će se teško netko pred Bogom hvaliti svojom pobožnošću, postovima ili milostinjom. … Primjer iz evanđelja želi upućivati i liječiti pomoću govora tijela dvojice glavnih likova. U polutami hrama, u prednjem dijelu, uspravan i siguran u sebe, moli farizej. U dnu hrama, ne usuđujući se podići oči, udarajući se u prsa, moli carinik. Jedan uspravan, a drugi pognut – dva različita držanja i stava koja sažimlju njihovu nutrinu. … Bog zacijelo ne osuđuje dobra farizejeva djela niti podupire ustrajnost u zlu. Tek se može reći da se dobro ponašanje jednoga pred Bogom pretvara u pogrješan stav – i obratno.

… Veliki filozof Kierkegaard ima pravo kada kaže da suprotnost grijehu i manama nije krjepost, već vjera. Vjera je ta koja otvara oči za tvoje ništa i za Božje sve. Samo kada smo duboko i iskreno uvjereni da ne posjedujemo ništa što bismo mogli staviti pred Boga, samo se tada možemo pojaviti pred njim. … Farizej ne moli, već promatra samoga sebe, razmatra samoga sebe i sluša vlastitu molitvu, utapa se u svojim savršenstvima. … Njegovo je zadovoljstvo tipično zadovoljstvo svih nas koji se smatramo samoostvarenima. Ne treba mi župna kateheza, ne treba mi vjeronauk ovih ili onih dobnih skupina… pa ja i tako sve znam! To se, dragi prijatelji, u religijskome polju često događa; događa se i to da takvima nitko izvanjski ne može spočitati da nije pobožan i da je na krivom putu, jer nedjeljna misa nije dovoljna za osobno posvećenje i osobnu duhovnost! Zapamtimo to!”, zaključuje propovijednik.

Na koncu oba euharistijska slavlja, župnik Ciglar zahvalio se gostima što su unijeli određenu svježinu u nedjeljni susret ove međimurske župne zajednice.

Po završetku poldanjeg misnoga slavlja, radost zajedništva nastavljena je i oko obiteljskog stola u prostorima župne kuće.