Ante Cash: “Jako skupo košta odgoj bez Boga!”

Na prvi četvrtak mjeseca studenoga, s početkom u 20.00 sati, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, započeo je novi ciklus „Susreta vjere“ za ovu školsku i vjeronaučnu godinu čiji je gost večeri bio reper gdin. Ante Vlašić, umjetničkog imena Ante Cash, glazbenik rodom iz Imotskog te osnivač i član sastava Zebrax.

Posebno popularan postaje nakon pjesme “Vatreni Zmajevi” koju je objavio uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu 2014. godine, a posvetio ju je nogometnim reprezentacijama Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Postoji zanimljiva anegdota da je, nakon što je čuo pjesmu “Vatreni Zmajevi”, bosanskohercegovački nogometaš Edin Đžeko gdinu. Cashu poklonio kopačke sa svojim potpisom.

Nakon uvodnog slova i pozdrava preč. Matije Pavlakovića, rektora Sjemeništa, okupljenim sjemeništarcima, njihovim prijateljima, roditeljima i školskim kolegama obratio se gost večeri, Ante Vlašić – Cash. U svom svjedočanstvu progovorio je o svojim mladenačkim danima, pjesmama u kojima je kritizirao Crkvu te kako se čitajući Sveto pismo i kroz sakrament svete ispovijedi vratio Bogu.

Na početku svoga svjedočenja gdin. Vlašić okupljenima je rekao: „Svi mi Boga zamišljamo kao nekog strogog lika s bradom, koji zabranjuje i kažnjava. Međutim, samo On čovjeku daje potpunu slobodu po kojoj se možemo opredijeliti za dobro ili zlo. On nam dozvoljava da sami izaberemo hoćemo li ga slijediti. … Moja preobrazba se nije dogodila u jednom trenutku. Nisam, kao brojni drugi obraćenici, odjednom pao na pod, a onda se u sljedećoj sekundi probudio kao drugi čovjek. … Bio sam tipična biblijska zalutala ovca koja je prema nekim svojim intuicijama i osjećajima procjenjivala što je grijeh, odnosno što je dobro, a što zlo.”

Ključni trenutak u njegovom duhovnom sazrijevanju bio je kada je shvatio kako je Biblija istina. „Do tada sam Bibliju shvaćao samo kao nekakvo poučno štivo, u rangu bajke o Indijancima koja ima mudar kraj, kao knjigu lijepih mudrosti. Spoznao sam njezinu vrijednost, ali i da kada je ne mogu shvatiti, onda nije problem u Bibliji, nego u meni“, objašnjava. Nakon obraćenja Ante je odlučio živjeti po biblijskim načelima. Preko aplikacije Nova Eva i kanala na YouTubeu „Pod smokvom“ svakodnevno sluša Evanđelje te nagovore don Josipa Radića koje preporučuje svima.

Kaže da se pronalazi u svakoj biblijskoj priči. „Kao obraćenika najviše me se, naravno, dojmila priča o izgubljenom sinu“, kaže. Biblija je jedinstvena knjiga koju, nastavlja, razumije dijete od sedam godina, ali čovjeku od 77 godina ponekad nije potpuno jasna. „Zar to nije umjetničko djelo. Knjiga koja je obuhvatila čitav naš život, sve situacije u kojima se možemo naći, naše probleme, ali i naše ponašanje u tim problemima. Shvatljiva i istinita, i doslovno i preneseno. … U Crkvi sam toliko toga dobroga primio, a izgubio sam samo ono loše i nepotrebno. Ustvari, izgubio sam gubitak“, zaključuje Ante Cash.

Po završetku svjedočenja te uručenja prigodnoga poklona gdinu. Anti Vlašiću – Cashu od strane preč. Rektora, vrhunac susreta bilo je 30 – minutno euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje je predvodio vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik, a glazbeno su ga popratili sjemeništarci kroz orgulje i gitaru, a po završetku susreta sa živim Bogom uslijedilo je tradicionalno druženje svih sudionika Susreta u sjemenišnom zdravljaku “Gloria” uz grickalice i sok.

Susret je završio oko 22.15 sati. Idući “Susret vjere” zakazan je za 06. veljače iduće godine.