Jesen u svome vrhuncu donijela je i bogat hodočasnički vikend sjemeništarcima Međubiskupijskog sjemeništa sa zagrebačke Šalate. Naime, nakon hodočašća ministranata Remetskog dekanata na šalatski brijeg i održanog Dekanatskog susreta u subotu, 09. studenoga u prostorima sjemeništa, nedjelja je donijela pohod sjemeništaraca župama Zagrebačke nadbiskupije i Bjelovarsko – križevačke biskupije.

Na poziv vlč. Mirka Matasovića, upravitelja župe sv. Brcka u Brckovljanima (Zagrebačka nadbiskupija) te negdašnjeg odgojitelja u Međubiskupijskom sjemeništu, nekolicina sjemeništaraca u zajedništvu s vlč. Goranom Bužakom, odgojiteljem u sjemeništu, predvodila je u nedjelju, 10. studenoga, slavlje prvoga dana trodnevne duhovne pripreme za proslavu zaštitnika ove starodrevne župe. Svetu misu s početkom u 11.00 sati predslavio je vlč. Bužak u koncelebraciji sa domaćim župnikom, a ljepoti slavlja pridonijeli su, uz ministrante župe, i sjemeništarci: Ivan Leško i Stjepan Kovačić (sjemeništarci Sisačke biskupije) te domaći sin župe Brckovljani Krunoslav Lukšić, sjemeništarac II. godine. Sjemeništarci su, po završetku sv. Mise, posvjedočili o svom duhovnom pozivu i opisali život u sjemeništu, a vlč. Bužak je okupljenim vjernicima zahvalio na molitvi za duhovna zvanja te preporučio okupljenim učenicima viših razreda osnovne škole dolazak na jedan od „Vikenda u sjemenište“ kako bi se i sami uvjerili u ljepotu življenja u Kristovoj blizini na način kako to trenutno živi njihov sumještanin.

Istoga dana u župi sv. Margarete u Gornjem Dubovcu (Bjelovarsko-križevačka biskupija) s početkom u 10.00 sati, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvodio je, na poziv vlč. Zvonimira Rogine, župnika istoimene župe koji upravlja i župom u Malom Ravnu, svečano misno slavlje na početku Hodočašća sjemeništaraca u ovu mladu biskupiju koja će ove godine, 05. prosinca, proslaviti 10. obljetnicu svoga utemeljenja.

Naime, papa Benedikt XVI. bulom „De maiore spirituali bono“ uspostavio je 05. prosinca 2009. godine Bjelovarsko – križevačku biskupiju te za prvog biskupa novoutemeljene biskupije Papa je imenovao mons. dr. Vjekoslava Huzjaka, a župna crkva sv. Terezije Avilske u Bjelovaru uzdignuta je na razinu prvostolnice dok je, za konkatedralu, određena crkva Sv. Križa u Križevcima. Bjelovarsko-križevačka biskupija ustrojena je u 58 župa i 7 dekanata.

U pohodu župi Gornji Dubovec pratnju preč. Rektoru činila su trojica sjemeništaraca: Leon Levačić, sjemeništarac Varaždinske biskupije, Lovro Sušac, sjemeništarac Đakovačko-osječke nadbiskupije te Petar Vuković, sjemeništarac Zagrebačke nadbiskupije. Preč. Rektor je zahvalio domaćem župniku Rogini na pozivu te je zahvalio župljanima na prikupljenoj materijalnoj pomoći za potrebe sjemeništa. Ova župna zajednica koja broji oko 450 vjernika, zajedno sa župom Mali Raven u kojoj je oko 1.120 vjernika, kroz nekoliko je tjedana marljivo sakupljala plodove svojih njiva i polja te ih velikodušno dopremila na šalatski brijeg, stoga je upriličeno misno slavlje bilo u znaku zahvale za primljena dobročinstva.

Čitava sjemenišna zajednica okupila se potom u župi Presvetog Srca Isusova i Sv. Ladislava kralja u Malom Ravnu na sv. Misi u 11.30 sati koju je predslavio vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik u koncelebraciji s preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom sjemeništa te domaćim župnikom vlč. Zvonimirom Roginom. Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje predvodio je sjemenišni zbor uz pratnju sjemenišnog tamburaškog orkestra kojeg su za ovu prigodu uvježbali profesori i vanjski suradnici sjemeništa Ana Jazbec i Božidar Ljubenko.

U svojoj homiliji, vezanoj uz misna čitanja XXXII. nedjelje kroz godinu, vlč. Duhovnik je podsjetio okupljene vjernike kako kraj liturgijske godine koji se približava poziva nas na razmišljanje o životu, njegovoj prolaznosti i poticaj je da si osvjestimo pitanje za koga i zašto živimo?!

Po završetku euharistijskog slavlja i izmjene prigodnih darova između domaćeg župnika i preč. Rektora uslijedio je zajednički objed i spomen fotografiranje, a potom su se sjemeništarci i odgojitelji uputili u posjet zajednici Cenacolo u blizini Vrbovca, koja djeluje u okviru Udruge „Sveti Lovro“.

Zajednica Cenacolo osnovana je 16. srpnja 1983. godine u gradiću Saluzzo, pokrajina Cuneo u Piemontu na sjeveru Italije, a utemeljiteljica je časna sestra Elvira Petrozzi, danas poznata kao Majka Elvira. Zajednica postoji u 61 bratovštini u 18 zemalja svijeta (Italija 21; Austrija 1; Bosna i Hercegovina 2; Hrvatska 8; Francuska 4; Engleska 1; Irska 1; Poljska 3; Portugal 1; Slovenija 1; Slovačka 1; Španjolska 2; SAD 4; Argentina 2; Brazil 5; Meksiko 1; Peru 2; Afrika – Liberija 1) i brine se za one koji su stradali u paklu droge, kocke, hazardnih igara, alkohola i drugih poroka današnjice tražeći radost i smisao života u lažnom blještavilu svijeta. Zajednica koja djeluje pored Vrbovca broji sveukupno 24 štićenika, a duhovnu skrb za korisnike vrši don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo.

Sjemeništarci predvođeni svojim odgojiteljima stigli su u popodnevnim satima na veliko imanje koje se nalazi na adresi Kučari 1 u okolici Vrbovca, a tu ih je dočekao predstavnik štićenika Zajednice koji ih je upoznao sa poviješću objekta te im ukratko predstavio terapeutski program koji se vrši u samoj zajednici, a vrhunac susreta bila je zajednička molitva u kapeli te kasnije kratko druženje štićenika zajednice sa sjemeništarcima i odgojiteljima uz topli čaj.

Oko 16.00 sati sjemeništarci su se uputili prema Vrbovcu, jednoj od najvećih župa u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji. Nakon razgledavanja grada i njegovih znamenitosti, od 17.20 sati bio je, na inicijativu domaćeg župnika vlč. Zorana Grgića, upriličen poseban susret sjemeništaraca i odgojitelja sa ministrantima i krizmanicima župe sv. Vida mučenika u Vrbovcu. U neformalnom razgovoru i bratskom zajedništvu sjemeništarci su mladima posvjedočili o svom duhovnom pozivu, prezentirali im u audio-vizualnom formatu život u sjemeništu, a vlč. Bužak je okupljenima podijelio promotivne materijale sjemeništa, pozvavši ih na programe koje sjemenište posebno nudi za krizmanike i ministrante.

Vrhunac susreta bilo je večernje misno slavlje koje je, s početkom u 18.30 sati u prepunoj župnoj crkvi u Vrbovcu, predslavio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima vlč. Mlakarom i vlč. Bužakom uz suslavlje domaćeg župnika vlč. Grgića. Tijekom sv. Mise na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi bio je vlč. Mihael Hertarić, župni vikar u Vrbovcu.

Po završetku euharistijskog slavlja, u kojem su, opet iznova, svojim talentima aktivno sudjelovali svi sjemeništarci kroz animiranje liturgijskog pjevanja i ministriranja, te razmjenom prigodnih darova preč. Rektora i domaćeg župnika, domaćini su hodočasnike sa Šalate počastili večerom u prostorima pastoralnog centra župe Vrbovec.