Od petka, 15. do nedjelje, 17. studenoga ove godine, održana je mjesečna duhovna obnova za sjemeništarce te ujedno „Vikend u sjemeništu“, na kojem je sudjelovalo 29 dječaka: 12 iz Zagrebačke nadbiskupije, 11 iz Varaždinske biskupije, 4 iz Bjelovarsko-križevačke biskupije i 2 iz Sisačke biskupije. Ovaj „Vikend u sjemeništu“ bio je poseban po tome što je trajao cijeli vikend, od petka do nedjelje, a ne tek sa petka na subotu što je inače uobičajena praksa, kako bi se dječacima pružila prilika da kroz dulji boravak mogu bolje upoznati sjemenište.

Na početku duhovne obnove okupljene ministrante i voditelja duhovne obnove srdačno je pozdravio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa, izrazivši im toplu dobrodošlicu i nadu da će se u nekima od njih probuditi želja da postanu sjemeništarci.

Duhovnu obnovu vodio je vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe Presvetog Trojstva u Krašiću te sv. Marije Magdalene u Oštrcu, a također je i privremeni upravitelj župe sv. Mihaela Arkanđela i sv. Ane u Gornjem Prekrižju. Vlč. Vučak i sâm je nekoć bio sjemeništarac te je u svom uvodnom nagovoru iznio svoj put ostvarenja svećeničkog poziva. Istaknuo je kako se Gospodin u svojoj providnosti poslužio jednim sjemeništarcem koji je jednog dana došao na svetu Misu u njegovu župu koja se devetnicom pripremala za proslavu svetkovine Velike Gospe, te mu je pričao o sjemeništu. Ono što mu je taj sjemeništarac ispričao toliko ga je oduševilo da je odlučio promijeniti srednju školu u koju je te jeseni trebao krenuti te je umjesto toga upisao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu i postao sjemeništarac tadašnjeg Dječačkog sjemeništa na Šalati.

U svojim poticajnim nagovorima i propovijedima sjemeništarcima i ministrantima vlč. Vučak naglasio je važnost rasta u mudrosti, koja se prema Bibliji sastoji u tome da čovjek nauči dobro „svoje dane brojati“ (usp. Ps 90,12). Naime, čovjek ima samo jedan dan u životu, a to je upravo današnji dan i kvaliteta ljudskog života, a time i pitanje nečijeg vječnog spasenja, ovisi o tome kako, s kakvim srcem čovjek radi sve ono što svakodnevno čini. Vlč. Vučak potaknuo je sjemeništarce da ne dopuste da se u njima ugasi žar vjere i ljubavi prema Bogu te da teškoće na koje nailaze rješavaju pogledom prema gore, prema nebu, prema Gospodinu koji čovjeka uvijek vodi i podiže. Na tom putu od velike je važnosti svakodnevna osobna molitva bez koje nema duhovnog rasta, a na poseban način važno je razvijati intimni osobni odnos s Kristom kroz euharistijsko klanjanje. Voditelj duhovne obnove protumačio je da se latinski izraz za klanjanje ‘adoratio’ zapravo sastoji od riječi ‘ad ore’, što znači ‘k usnama’, iz čega proizlazi da se klanjanjem na duhovan način Isusu Kristu prisutnom u Presvetom Oltarskom Sakramentu daje poljubac. Snaga te bliskosti s Kristom nosi čovjeka da može ustrajati, napredovati i svladavati sve teškoće života.

U sklopu duhovne obnove, u petak, 15. studenoga, mladići su pristupili sakramentu Pomirenja te nakon svete Mise i večere pogledali film o svetoj Majci Tereziji. Subota je bila bogata sadržajem: ujutro duhovnim, a popodne sportskim. Naime, predvođeni sjemenišnim sportskim animatorima ‘vikendaši’ su bili podijeljeni u 4 ekipe („bl. Alojzije Stepinac“, „sv. Rafael“, „sv. Nikola Tavelić“ i „sv. Marko Križevčanin“) te su okušali svoje vještine i snage u nogometu. Prvo mjesto turnira osvojila je sjajna ekipa „bl. Alojzije Stepinac“.

Ljepoti subotnjeg dana uvelike je pridonio dolazak pomoćnog zagrebačkog biskupa, mons. Mije Gorskog, koji je prigodom objeda podijelio certifikate osamnaestorici instruktora animatora Zagrebačke nadbiskupije, koji su se ovog vikenda također nalazili u prostorima sjemeništa na svojoj formaciji. Ujedno je to bila lijepa prilika da sjemeništarcima i ministrantima te sjemenišnim odgojiteljima biskup Gorski uputi toplu pastirsku riječ podrške i ohrabrenja.

U subotu, 16. studenoga navečer, ministranti su, u pratnji nekoliko sjemeništaraca, otišli u šetnju do zagrebačke prvostolnice, a po povratku započelo je euharistijsko klanjanje koje se proteglo kroz čitavu noć. U bdjenju pred Presvetim izmjenjivali su se sjemeništarci, ali su se rado priključili i ministranti ‘vikendaši’. Mnogi svjedoče kako upravo iskustvo klanjanja u tišini, molitvi i pjesmi pred Presvetim donosi nešto posebno duši te često bude jedan od glavnih razloga upisa u sjemenište.

Vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik, dao je ministrantima potrebne informacije i upute kako bi znali sve što je važno znati o sjemeništu, a Patrik Kolaković, sjemeništarac maturant, podijelio je sa dečkima svoje svjedočanstvo ulaska u sjemenište. Nakon svečane nedjeljne svete Mise, 17. studenoga te zajedničkog objeda ‘vikendaši’ su ispunjena srca otišli svojim kućama, a mnogi su izrazili želju da ponovno dođu.

Sljedeći „Vikend u sjemeništu“ zakazan je za 14. i 15. prosinca ove godine.