“I reći ću vam samo još jednu stvar ZAPAMTITE VUKOVAR”

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a s ciljem da se taj spomen održi živim u cijeloj Domovini, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu pridružili su se mnoštvu onih koji su ovoga vikenda odali počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, a napose svim stradalima u gradovima herojima Vukovaru i Škabrnji.

Dan sjećanja započet je u nedjelju, 17. studenoga, slavljem svečane pjevane večernje molitve časoslova koja se redovito održava u sjemenišnoj zajednici na Šalati svake nedjelje s početkom u 20.00 sati. Tijekom kratkog nagovora vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu, posvjestio je okupljenim sjemeništarcima važnost bitke za Vukovar i općenito značaj žrtve Vukovara koja je dio otajstva ljubavi. Po završetku prigodne molitve za sve poginule, stradale i nestale hrvatske branitelje uslijedio je čin paljenja 28 lampiona na balkonu zapadnog paviljona sjemenišnog kompleksa kojim se simbolički željelo prizvati u sjećanje 28. godišnjicu stradanja stanovnika Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu.

U ponedjeljak, 18. studenoga, na 28. obljetnicu pada herojskog grada Vukovara – simbola patnje i stradanja u posljednjem Domovinskom ratu, obilježavanje Dana sjećanja nastavljeno je svetom misom zadušnicom za sve poginule, stradale i nestale branitelje Vukovara i Škabrnje koju je predvodio, s početkom u 18.30 sati u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog na Šalati, preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa u koncelebraciji s vlč. Goranom Bužakom, sjemenišnim odgojiteljem. Ustanova sjemeništa na Šalati pozitivno je odgovorila i na poziv biskupa Hrvatske biskupske konferencije te je podržala inicijativu „ZVON za Vukovar“ koja se odnosi na ideju pokrenutu od Franjevačkog samostana u Vukovaru da se svake godine 18. studenoga u točno 18 sati i 11 minuta oglase zvona svake crkve u Hrvatskoj u znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, pozivajući i na taj način na molitvu – kako za žrtve zlodjela – tako i za one koji su ih počinili. Ljepoti misnoga slavlja posebno su pridonijeli sjemeništarci svojim ministriranjem, a sjemenišni tamburaši premijerno su, na koncu svete mise, izveli i skladbu „Bože, čuvaj Hrvatsku“, tekstopisca Drage Britvića, a koju je uglazbio naš poznati pjevač Đani Maršan.

Ovu najvažniju obljetnicu novije hrvatske povijesti uopće, sjemeništarci i odgojitelji sa Šalate zaključili su sudjelovanjem na svečanoj akademiji u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu na zagrebačkom Kaptolu, gdje je u utorak, 19. studenoga, s početkom u 19.00 sati, u dvorani „Vijenac“ upriličena prigodna spomen-večer u organizaciji Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa pod naslovom „Srce i riječ za Vukovar“ na kojoj su, uz mnoge uzvanike iz vjerskog, kulturnog, političkog i društvenog života, svoj doprinos dali i sjemeništarci okupljeni u tamburaškom orkestru pod ravnanjem prof. Ane Jazbec, izvevši skladbu „Bože, čuvaj Hrvatsku“ tijekom Akademije.