Sveta Cecilija, zaštitnica crkvene glazbe i crkvenih glazbenika, svečano je proslavljena u petak, 22. studenoga ove godine u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati zahvalnim misnim slavljem koje je predvodio vlč. Goran Bužak, sjemenišni odgojitelj.

Koliko je liturgijsko pjevanje i muziciranje važno, posebno je, između ostalih, isticao za vrijeme svoga pontifikata papa Benedikt XVI. govoreći: „Odgajanje za pjevanje; za pjevanje u zboru, nije samo vježbanje izvanjskoga sluha i glasa. Ono je odgajanje nutarnjega sluha; sluha srca; vježbanje i odgajanje za život i mir. Pjevati zajedno, u zboru, i svi zborovi zajedno, zahtijeva pozornost prema drugomu, pozornost prema skladatelju i ravnatelju; pozornost prema cjelini koju zovemo glazbom i kulturom, te je na taj način pjevanje odgoj za život, zajedničko hodanje.“

Na tom tragu promišljanja i poticaja pape Benedikta XVI. započeli smo proslavu molitvom svete krunice u 18.00 sati moleći za sve pokojne pjevače, zborovođe i orguljaše župȃ iz kojih  sjemeništarci dolaze, a u 18.30 sati započelo je misno slavlje u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog gdje su vlč. Bužaku koncelebrirali preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa i vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik. Ljepoti slavlja pridonijeli su i sjemeništarci svojim ministriranjem i posluživanjem kod oltara.

Misno slavlje svojom pjesmom animirao je sjemenišni zbor uz pomoć Zbora susjeda koji ove godine proslavlja dvadesetu obljetnicu neprekinutoga rada na šalatskome brijegu. Naime, kada sjemeništaraca nema u Zavodu zbog odlaska kući ili kada su u posjetu nekoj župi ili biskupiji sa svojim odgojiteljima, tada „nastupaju“ susjedi sa Šalate koji svojim bogatim glazbenim programom veličaju Gospodina i vjernicima svojim muziciranjem približavaju otajstvo spasenja. Uz sjemenišni zbor i Zbor susjeda slavlju se pridružio i sjemenišni tamburaški orkestar potpomognut sjemeništarcima koji sviraju gitaru, violinu i trubu. Svojim su sviranjem i pjevanjem pokazali svoju zahvalnost i ljubav prema Bogu jer „tko pjeva, dvostruko moli!“.

U obraćanju okupljenima, a posebno pjevačima i sviračima, prefekt Bužak pozvao je da nasljeduju svetački primjer svete Cecilije, čiji primjer vjere progovara i danas. Ona je ostala vjerna Isusu Kristu sve do svoje smrti i samim time daje svim glazbenicima primjer ustrajnosti u životu, u ovom smislu posebno ustrajnosti u vježbanju muziciranja. Također je nadodao: „Ne možemo ne primjetiti brojna dobra djela koja čine naši pjevači i svirači, ponajprije koristeći svoje slobodno vrijeme za probe i lijepo pjevanje u litrugijskim slavljima. Zahvaljujemo večeras svima za redovitost i ustrajnost!“, zaključio je propovijednik.

Nakon misnog slavlja upriličena je tradicionalna večera te druženje sjemeništaraca i članova Zbora susjeda. Uz bogat blagdanski stol neizostavna je bila i pjesma kojom su okupljeni zahvalili sv. Ceciliji sa preporukom i za iduće sjemenišne godine.