Slavljem biskupskoga ređenja u Varaždinu
i godišnjim ‘klečanjem’ na Šalati
MSZ zaključio crkvenu godinu 

Mons. mr. Bože Radoš, kojega je papa Franjo 01. kolovoza ove godine imenovao novim Varaždinskim biskupom, zaređen je za biskupa tijekom svečanog euharistijskog slavlja na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju, 24. studenoga u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM na nebo.

Glavni zareditelj bio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić, dok su suzareditelji bili umirovljeni varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić.

Među brojnim nadbiskupima i biskupima pristiglima iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Srbije, Crne Gore i drugih zemalja, zatim provincijalima, časnim sestrama redovnicama te oko 200 svećenika, u slavlju su sudjelovali i apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić te mnogi rektori rimskih i hrvatskih odgojnih zavoda.

U slavlju ređenja sudjelovala su i petorica sjemeništaraca Varaždinske biskupije predvođena svojim odgojiteljima: preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom i vlč. Petrom Mlakarom, sjemenišnim duhovnikom.

Cijeli događaj biskupskoga ređenja i uvođenja u službu novog varaždinskog biskupa pratilo je mnoštvo hodočasnika pristiglo iz različitih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  Budući da je varaždinska prvostolnica bila premala za sve koji su htjeli nazočiti tom prvom povijesnom ređenju biskupa u Varaždinu, okupljeni vjernici koji nisu uspjeli ući u katedralu, slavlje su pratili povezani prigodnim audio-vizualnim sredstvima (video zidovima i monitorima). Također, ovaj događaj ređenja i preuzimanja službe dijecezanskog biskupa mons. mr. Bože Radoša izravno je prenosila i Hrvatska radiotelevizija.

Po završetku svečanosti sjemeništarci i odgojitelji odmah su se vratili put Zagreba, jer je u sjemeništu, kroz čitav dan, upriličeno godišnje euharistijsko klanjanje kojim je sjemenišna zajednica, ispred svih župa Zagrebačke nadbiskupije, „zadužena“ da bdije pred Kristom prisutnim u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Misno slavlje u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkoj Šalati predvodio je, s početkom u 11.00 sati, vlč. Goran Bužak, sjemenišni odgojitelj. Svojim ministriranjem euharistiju je uzveličala svečana asistencija sjemeništaraca, a slavlje je svojim pjevanjem animirao sjemenišni zbor, popraćen orguljama, gitarama, tamburicama i ostalim glazbalima koji su dali meditativni ton čitavom slavlju, a napose unutar obreda svete pričesti.

Po završetku sv. Mise, prefekt je izložio Presveto te je u tišini započelo cjelodnevno euharistijsko klanjanje koje su animirali sjemeništarci po svojim duhovnim grupama. Tijekom dana pridružili su im se i mnogi vjernici koji žive u okolici sjemeništa, a i mnogi negdašnji sjemeništarci, a sadašnji bogoslovi, navratili su pokloniti se Gospodinu na šalatski brijeg. Tko god je došao, poželio je da u vlastitom životu i sjemenišnom programu bude još ovakvih dana. Kroz ovu nedjelju nekako je nebo, na ovom izvorištu duhovnih zvanja, bilo svima bliže.

Euharistijsko klanjanje završilo je svečanom večernjom pjevanom molitvom časoslova koju je, s početkom u 20.00 sati u sjemenišnoj kripti, predvodio vlč. Goran Bužak, sjemenišni odgojitelj uz asistenciju sjemenišnih solista i ministranata. Tijekom ove liturgije časova posebno su se okupljeni spomenuli novog varaždinskog biskupa mons. Radoša, upućujući Gospodinu smjernu molitvu za blagoslovljen početak njegova pastirskog služenja kao trećeg biskupa ove biskupije koja je ušla u 22 godišnjicu od svoga osnutka.

Na koncu ove bogate nedjelje kojom su sjemeništarci i odgojitelji sa Šalate zaključili još jednu crkvenu godinu, treba istaknuti kako kroz čitav dan „Kralj nije bio sam!“; mnogi su došli i prazne klupe učinili punima. Hvala na daru zajedništva i molitve kako bi jednom „svi prispjeli u Njegovo Kraljevstvo pravde, ljubavi i mira, gdje će On biti ‘sve u svemu’.“ (usp. 1 Kor 15,28).