Rektor Pavlaković predvodio obrede blagoslova adventskog vijenca i paljenje prve adventske svijeće

Rekor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković predvodio je u nedjelju 01. prosinca ove godine blagoslov adventskog vijenca postavljenog na ulazu u sjemenišni kompleks povezujući tako prostor Nadbiskupske klasične gimnazije i Međubiskupijskoga sjemeništa. Uz rektora Pavlakovića, molitvenom slavlju su prisustvovali i sjemenišni odgojitelji vlč. Mlakar i vlč. Bužak u zajedništvu sa sjemeništarcima koji su se te večeri vratili sa slobodnoga vikenda te okupljenim vjernicima koji žive u susjedstvu sjemeništa.

Uvodeći u slavlje blagoslova adventskog vijenca, koji već četvrtu godinu krasi sjemenišni kompleks kroz adventsko i božićno vrijeme, rektor Pavlaković je istaknuo da je „ovaj vijenac simbol čekanja Božjega dolaska i pokazuje kako mu se radovati, kako ga primiti i kako ga slaviti“, dodajući da „svjetiljke nose u sebi znakove Kristove muke i proslave, povezujući tako ovo vrijeme adventa s otajstvom vazma, s raspetim i uskrslim Gospodinom. To i nama govori da došašće nije vrijeme buke, zabave, rastrošnosti i razonode, nego vrijeme sabrane vedrine koja u tišini prepoznaje rast malene klice i plamen koji tinja. Svjetiljke na ovome adventskome vijencu palit će se obrnuto od smjera gibanja kazaljki na satu, da bi se naznačilo drukčije vrijeme od uobičajenoga, vrijeme Božje prisutnosti, milosno vrijeme novoga života.“

Stoga, naglasio je rektor Pavlaković „ovaj travnati ‘otočić’ između ulaza u samo sjemenište i pripadajuću sportsku dvoranu bit će pokazatelj kršćanskoga pripremanja za Božić, postupnoga kićenja i hoda prema punini“ i zato „molimo za milost obraćenja, za Božju blizinu u obiteljima, za sve siromašne i tužne, za sve koji trpe ili gube nadu. Ovdje, u ozračju pripreme za Dan sjemeništa i svetkovinu Bezgrješne – zaštitnice sjemeništa, molimo za Marijinu poniznost, njezinu otvorenost Bogu i poslušnost Božjoj volji, kako ne bi bio samo ‘Advent na Šalati’, nego da bi i Šalata bila u adventu, u budnosti za dar i za dobro. Palimo svijeću, simbol svjetla vjere, nade i ljubavi u našemu životu; simbol darivanja i zahvalnosti za razne Božje darove, među kojima naročito za bližnje. Ovo je vrijeme osjetljivosti i pronalaženja nove snage na izvoru s kojega je potekao život, na vrelu našega postojanja i krsnoga preporoda. Zato se na početku spominjemo svoga krštenja i znamenujemo znakom križa poškropljeni blagoslovljenom vodom.“

Nakon blagoslovne molitve i škropljenja blagoslovljenom vodom svečano je upaljena prva adventska svijeća – Svijeća proroka i Svijeća nade, a potom je uslijedila pjevana večernja molitva časoslova upriličena u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM koju je predvodio rektor sjemeništa u zajedništvu sa ostalim odgojiteljima i sjemeništarcima.

U svojem prigodnom nagovoru tijekom večernje molitve preč. Pavlaković je okupljene podsjetio da „svjetlo svijeće najvaljuje nam vrijeme očekivanja; ono nam pokazuje put svjetla kojim dolazi Sin Božji, svjetla koje uvijek trebamo odabrati u našem životu koji je pun opasnosti koje svakodnevno vrebaju na naše dostojanstvo, mir, ljubav prema bližnjemu, na istinu, naše ovisnosti, međusobno razumijevanje; vrebaju na naš život kao čovjeka, vrebaju na našu vjeru. Današnje evanđelje poručuje nam da budemo budni, da idemo za svjetlom obraćenja“, rekao je među ostalim preč. Pavlaković.

Ljepoti slavlja pridonijela je sjemenišna svečana asistencija te sjemeništarci koralisti svojom pobožnom pjesmom.

Kićenje vijenca ostvareno je zalaganjem sjemeništaraca koji pohađaju Tehničku školu u Zagrebu te vlč. Gorana Bužaka, sjemenišnog odgojitelja pod čijim budnim okom je projekt priveden svom ostvarenju.