Bjelovarsko-križevačka biskupija proslavila je u četvrtak, 05. prosinca ove godine svečanim euharistijskim slavljem desetu obljetnicu od svoje uspostave u Bjelovarskoj katedrali te je ušla u godinu Jubileja koji traje do 05. prosinca 2020. godine.

Svečano euharistijsko slavlje u prepunoj katedrali sv. Terezije Avilske predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Misu je slavio u zajedništvu s mjesnim biskupom mons. dr. Vjekoslavom Huzjakom, generalnim vikarom mons. Stjepanom Ptičekom, rektorom Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matijom Pavlakovićem, članovima biskupijskog ordinarijata i svećenicima biskupije. U slavlju sudjelovali su uz biskupe, svećenike, đakone, redovnice, vjeroučitelje, bogoslove, sjemeništarce i mnogi članovi crkvenih pokreta i udruga s prostora biskupije te mnogi vjernici grada Bjelovara.

Upućujući izraze dobrodošlice sudionicima slavlja biskup Huzjak sa osobitom zahvalnošću pozdravio je predvoditelja slavlja nadbiskupa Linguu, a s jednakom srdačnošću i zahvalnošću pozdravio je okupljene svećenike, dijecezanske i redovničke, rektora sjemeništa kao i uvažene goste iz javnog i društvenog života. Dobrodošlicu je uputio đakonima, redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te članovima župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća s područja cijele Biskupije. Ovi potonji su, upravo svojim programom prije misnoga slavlja, promišljali o značenju i ulozi tih župnih struktura u redovitom životu župne zajednice.

Uvodeći u misno slavlje nadbiskup Lingua zahvalio je biskupu Huzjaku na pozdravu te izrazio radost što sa okupljenim vjerničkim mnoštvom može biti dio slavlja proslave Jubileja ove mlade Biskupije.

U svojoj homiliji nadbiskup Lingua, vežući se uz evanđelje dana četvrtka I. tjedna došašća (Mt 7, 21.24-27) progovorio je, na početku, o svom iskustvu sa Kube te slici razornog potresa i elementarnih nepogoda kojima je tamo bio svjedokom, aludirajući tako na biblijsku sliku gradnje kuće na stijeni ili na pijesku. Pozvao je vjernike da budu radosni kršćani, da grade zajedništvo sa svojim biskupom i klerom na čvrstoj stijeni vjere, a mons. Huzjaku je, pri koncu homilije, čestitao desetu obljetnicu imenovanja prvim biskupom bjelovarsko-križevačke biskupije podsjećajući ga na riječi bule imenovanja kakav pastir treba biti i što se od njega kao biskupa očekuje.

Nakon zahvalne riječi domaćeg biskupa predvoditelju slavlja i svim nazočnima, primivši prigodan poklon, generalni vikar biskupije mons. Ptiček pročitao je dopis iz Vatikana upućen od pape Franje, a vezan uz mogućnost dobivanja potpunog oprosta za vrijeme trajanja Jubileja. Potom je nadbiskup Lingua na sve prisutne zazvao Božji blagoslov.

Pjevanje je predvodio Katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem voditeljice Ivane Matkov i orguljaškom pratnjom Marka Đurakića, a ljepoti slavlja svojim ministriranjem doprinjeli su bogoslovi i sjemeništarci Bjelovarsko-križevačke biskupije predvođeni ceremonijarom i katedralnim župnim vikarom vlč. Josipom Benkom.