U petak, 06. prosinca ove godine u župi sv. Nikole biskupa u Koprivnici (Varaždinska biskupija), svečano je proslavljen zaštitnik tamošnje župne zajednice.

Na poziv vlč. Tomislava Petrića, župnika u istoimenoj župi, koncelebrirano misno slavlje s početkom u 18.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu sa domaćim župnikom te okupljenim vjernicima i hodočasnicima pristiglima na ovo Slavlje.

Uvodeću u slavlje euharistije prečasni Rektor pozdravio je okupljeno mnoštvo: „Radostan sam, dragi vjernici, što danas mogu biti hodočasnik svetom Nikoli biskupu ovdje u Koprivnici, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Čestitam današnji blagdan vašemu župniku velečasnom Tomislavu, kao i svim njegovim suradnicima, svima Vama koji ste uključeni u život župe, koji pomažete djeci u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi. Danas Crkva slavi sv. Nikolu biskupa. Jedan je od najpopularnijih i najčašćenijih svetaca među kršćanima, poznat po svojoj skromnosti, dobroti i ljubavi prema djeci i potrebnima. U ovo predbožićno vrijeme s posebnom ga ljubavlju i radoznalošću očekuju upravo djeca. I zasigurno, svoju veliku ‘popularnost’ sv. Nikola može zahvaliti mnoštvu legendi koje su ga učinile poznatim. Činio je čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu – nazivamo ga, stoga, i zaštitnikom djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Cijelog je života shvaćao da je jedini životni put čovjeka – ljubav prema Bogu i bližnjemu. S tom je ljubavi činio čudesa i zbog nje je proglašen svetim. Od njega možemo naučiti kako se živi vjera i ljubav“, zaključio je Rektor.

Tumačeći Božju riječ vežući se uz liturgijska čitanja (Iz 6, 1-8; Ps 40; Lk 10, 1-9), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo: „Vjere nema bez naviještanja Riječi Božje, a naviještanja nema bez navjestitelja. Sveti Nikola bio je veoma svjestan riječi današnjeg evanđelja koje govori o poslanju 72. učenika: “Žetva je velika, a radnika je malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu(Lk 10, 2). Ovaj veliki broj označuje da je naviještanje evanđelja upravljeno svim ljudima. To znači da evangelizatorsko poslanje ne pripada samo na uski krug odabranih ljudi, nego je to zadaća svakog kršćanina. Vjera može rasti i nestati, budući da je dana u lomljivoj našoj slobodi kao ponuda. Mi ne možemo zanijekati slabosti unutar Crkve, ali nas to ne smije obeshrabriti da odustanemo od našeg daljnjeg nastojanja izgradnje vjere u nama. I dok smo svjedoci negativnih pojava u Crkvi, ne smijemo zaboraviti i drugu stranu, koja nas itekako veseli, a to su često jednostavni ljudi koji su sazreli u svojoj vjeri do velikog stupnja. U susretu s njima možete osjetiti nešto lijepo. Zahvaljujući tim ljudima svijet postaje bogatiji, sretniji. I obratno: njihovom smrću, osjećamo da smo nešto veliko izgubili. Zahvaljujući vjeri društvo postaje drugačije, nesebičnije i obratno: gubitkom vjere društvo postaje nasilnije, grublje, jer nema moralnih korektiva. Vjera nas potiče i odgaja da se svakodnevno trudimo biti bolji, plemenitiji, biti bliže Bogu, Isusu Kristu. Nije dosta samo vjerovati nego snagom Božjom i vjeru živjeti. U tom smislu poručuje francuski matematičar Louis Chauchy: „Ja sam kršćanin, to znači da vjerujem u Kristovo božanstvo kao Kopernik, Descartes, Newton, Leibnitz, Pascal … kao svi veliki astronomi i matematičari“. A Talijan Guglielmo Marconi, nobelovac, kojemu možemo zahvaliti bežično telefoniranje, pa prema tome i “naraštaj mobitela”, poručuje: „Izjavljujem s ponosom da sam vjernik. Vjerujem u moć molitve. Ne vjerujem u to samo kao katolik, nego i kao znanstvenik“. Parafrazirajući njegove riječi želio bih da svatko od vas doživi to isto iskustvo i da može reći: „Izjavljujem s ponosom da sam vjernik. Vjerujem u moć molitve. Ne vjerujem u to samo kao katolik nego i kao župljanin ove koprivničke župe … zato, kršćanski vjerovati uključuje tri stvari: Upoznati Isusa Krista i njegovo spasenjsko djelovanje u povijesti, povjerenje i poslušnost Božjoj riječi te zajedništvo života s Bogom i usmjerenju prema vječnosti. Vjera se hrani molitvom, sakramentima, slušanjem Božje Riječi. Ona je božansko u nama. Sada bolje razumijemo svetoga Nikolu biskupa koji je činio čudesa zahvaljujući snazi vjere. Svatko od nas može činiti velika djela, ako imamo vjeru svetoga Nikole biskupa, zaštitnika putnika, mornara i djece“, zaključuje propovijednik.

Ljepoti misnoga slavlja svojim ministriranjem i svjedočenjem o duhovnom pozivu pridonijeli su i sjemeništarci: David Đuroci iz župe Novo Virje (Varaždinska biskupija), Martin Fiket iz župe Zabok (Zagrebačka nadbiskupija) te Ivan Prpić iz župe Osijek 3 (Đakovačko-osječka nadbiskupija), dok je liturgijsko pjevanje predvodio dječji župni zbor.

Na koncu sv. Mise vlč. Petrić zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike i hodočasnike pozvao da mole za nova duhovna zvanja kako u Varaždinskoj biskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Po završetku večere i nakon izmjene prigodnih darova, rektor i sjemeništarci obogaćeni novim iskustvima, vratili su se na šalatski brežuljak nastavljajući adventski hod u redovitosti za Gospodinom kojega izbliza nastoje slijediti i nasljedovati.