U subotu, 11. siječnja ove godine, u ranim popodnevnim satima, Međubiskupijsko sjemeništa u Zagrebu pohodio je mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki i metropolita. U pratnji nadbiskupa bio je i njegov osobni tajnik, vlč. Domagoj Lacković.

Naime, nadbiskup Hranić predvodio je, s početkom u 16.00 sati, u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkoj Šalati, a po završetku duhovne obnove, sv. Misu za sve članove Hrvatske zajednice bračnih susreta koji su u prostorima sjemeništa toga dana održavali svoj redovni godišnji sabor.

Nakon euharistijskog slavlja i druženja sa vodstvom Nacionalnog tima HZBS-a te sudionicima bračnih vikenda iz čitave Hrvatske na zajedničkim agapama u prostorima sjemeništa, nadbiskup Hranić susreo se sa sjemeništarcima đakovačko-osječke nadbiskupije te vodstvom sjemeništa u auli rektora.

Na početku susreta nadbiskupa Hranića pozdravio je preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa, predstavivši mu život u sjemeništu, broj sjemeništaraca po nad/biskupijama te plan i ciljeve sjemenišne zajednice za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu. Posebno je naglasio dobru suradnju s Povjerenstvom za pastoral duhovnih zvanja Đakovačko-osječke nadbiskupije jer, nakon određenih godina „suše“, trenutno u sjemeništu boravi šest kandidata iz te slavonske nadbiskupije, a od toga trojica su maturanti koji se spremaju prema đakovačkoj bogosloviji.

U srdačnom razgovoru nadbiskup se interesirao o životu i radu u sjemeništu, potaknuvši sjemeništarce da im vrijeme i boravak u sjemeništu bude od svekolike koristi. Napomenuo im je kako hobiji, primjerice sport ili sviranje, mogu uvelike tome pridonijeti. Posebno dojmljiv bio je dio susreta u kojem su sjemeništarci molili za svoga nadbiskupa, a potom je nadbiskup Hranić u spontanoj molitvi zahvalio za čitavo sjemenište, a posebno za povjerena duhovna zvanja u Đakovačko – osječkoj nadbiskupiji.

Pri samom kraju susreta nadbiskup Hranić podijelio je sjemeništacima prigodne darove te zahvalio na kvalitetnoj i plodonosnoj suradnji sjemenišnog vodstva s Nadbiskupijom kojom predsjeda u službi pastira.

Po završetku susreta uslijedilo je zajedničko spomen fotografiranje, a potom je rektor sjemeništa preč. Pavlaković uručio nadbiskupu Hraniću prigodni poklon sjemenišne zajednice kao uspomenu na sam susret koji je protekao u plodonosnom razgovoru te zajedništvu pastira i povjerenih mu sjemeništaraca.