Pod predsjedanjem mons. dr. Marina Barišića, nadbiskupa splitsko-makarskog i predsjednika Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za sjemeništa i duhovna zvanja održana je u utorak, 28. siječnja ove godine, sjednica Vijeća s početkom u 17.00 sati u prostorijama HBK-a na zagrebačkom Ksaveru.

Na sjednici su sudjelovali sljedeći članovi: mons. dr. Marin Barišić, predsjednik, preč. Alehandro Castillo, preč. Matija Pavlaković, preč. Mario Gerić, vlč. Krešimir Čutura, don Jure Bjeliš, don Edvard Punda, o. Antonio-Mario Čirko, don Ante Omazić, fra Mate Bašić, fra Ivan Režić, vlč. Željko Šimić, vlč. Siniša Dudašek, vlč. Josip Ivešić, o. Robert Rapljenović i s. Ana Begić.

Nakon molitve i pozdrava Predsjednika Vijeća uslijedilo je predstavljanje novih članova, a potom se osvrnulo na susret animatora za pastoral zvanja koji se održao u Đakovu u rujnu prošle godine. Također, na sjednici je bilo govora i o novom susretu takvog tipa u rujnu 2020. godine te je predloženo da domaćin bude grad Split ili Samobor.

Sljedeća točka bila je osmišljavanje Nedjelje Dobroga Pastira koja će ove godine biti 03. svibnja. Predloženi su motivi za plakat, prigodna knjižica sa materijalima za euharistijsko klanjanje i nedjeljno misno slavlje te su usklađeni naglasci samoga Slavlja.

Potom je uslijedio izvještaj rektora Sjemeništa i Bogoslovija o trenutnom stanju u tim važnim institucijama u kojima se odgojno-obrazovno i formativno usavršuju budući kandidati za Svete Redove.

Rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković izvjestio je članove o nadolazećem SHKM-u u Zagrebu na koji će biti vezan Susret sjemeništa RH i BIH te je iznio okvirni plan Susreta sjemeništaraca od 08.-10. svibnja ove godine.
Nakon rektora zagrebačkog ‘malog’ sjemeništa riječ je uzeo don Jure Bjeliš, rektor bogoslovije u Splitu, spomenuvši termin ovogodišnjeg Kongresa bogoslova koji će se održati u Sarajevu od 24. do 26. travnja ove godine, a otvorio je i temu ‘Ratio Nationalis’ vezan uz sjemeništa i bogoslovije te potaknuo okupljene članove na promišljanje oko plana nacrta za izradu dokumenta kao i radne skupine koja bi ga trebala iznjedriti u dogledno vrijeme.

Pred sam kraj sjednice aktualizirana je i tema pastorala ministranata po nad/biskupijama sa izvještajima nad/biskupijskih povjerenika za taj segment pastorala duhovnih zvanja.

Posebno je zapaženo bilo izlaganje vlč. Josipa Ivešića koji je predstavio rad i planove Međunarodnog saveza ministranata kojim predsjeda kardinal Jean-Cloud Hollerich, nadbiskup Luxemburga.

Sjednica Vijeća zaključena je točkom razno u 18.45 sati.