Odgojitelji u molitvi pred bl. Alojzijem za uspjeh SHKM-a u Zagrebu

Četvrto po redu okupljanje šalatskih odgojitelja održano je u utorak, 04. veljače ove godine u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Inicijativom rektora Sjemeništa, preč. Matije Pavlakovića, započeo je 2016. godine ovaj projekt koji okuplja 36 odgojitelja koji su od 1998. godine, kada su nakon šezdesetogodišnje uprave oci Isusovci predali sjemenište na upravu dijecezanskom kleru, započeli odgojno-obrazovno djelovanje svećeničkih pripravnika u ovoj drevnoj instituciji. Sâm projekt zamišljen je kao godišnji susret odgojitelja u razmjeni iskustava, evociranju uspomena te svjedočenju svećeničkog zajedništva pred dječacima koji se trenutno u sjemeništu pripremaju za ostvarenje svoga duhovnog poziva. Ujedno je ovaj susret i anticipacija sjemenišne proslave blagdana blaženog kardinala Alojzija Stepinca kojeg sjemeništarci posebno časte moleći za njegovu što skoriju kanonizaciju.

Četvrtom susretu dijecezanskih odgojitelja, od ukupno 36 svećenika iz 6 nad/biskupija koliko je do sada djelovalo u Sjemeništu, nazočilo je njih 16, a ostali su se ispričali zbog ranije preuzetih obveza. Susretu su nazočili rektori: Juraj Batelja, Domagoj Matošević i sadašnji rektor Matija Pavlaković; duhovnici: Stjepan Najman, Anđelko Košćak, Antun Štefan, Ivan Grbešić i sadašnji duhovnik Petar Mlakar; ekonom Petar Ćorluka te prefekti (odgojitelji): Stjepan Radić, Dominik Vukalović, Ivan Dodlek, Zoran Grgić, Mirko Matasović, Josip Đurin i sadašnji prefekt Goran Bužak.

Nakon okupljanja i kratke okrjepe u svećeničkoj auli Sjemeništa, vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je, s početkom u 18.30 sati u crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati, predvodio preč. Stjepan Najman, župnik župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, dekan i kanonik Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog te negdašnji duhovnik sjemeništa na Šalati u periodu od 1998. do 2003. godine.
Okupljenim svećenicima, sjemeništarcima i vjernicima na početku euharistijskog slavlja obratio se domaćin susreta, preč. Matija Pavlaković, aktualni rektor Sjemeništa. Izrazio je radost što su i četvrti puta po redu negdašnji i sadašnji odgojitelji zajedno, što ih ne gledamo samo na maturalnim fotografijama po zidovima sjemeništa već okupljene oko oltara u molitvi i zahvalnosti za dar svećeničkog služenja Crkvi u Hrvata.

U svojoj homiliji preč. Najman osvrnuo se na evanđeoski tekst iz Ivanova evanđelja (Iv 12, 23-28) progovorivši o važnosti i značaju molitve koja je zrcalila svetački lik blaženog Alojzija Stepinca. Pri samom kraju slavlja odgojitelji su zajednički molili i za uspjeh Susreta Hrvatske katoličke mladeži koji će se u svibnju održati u Zagrebu.

Ljepoti euharistije pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje predvodio je sjemenišni zbor uz pratnju sjemenišnog tamburaškog orkestra pod vodstvom prof. Božidara Ljubenka.

Nakon euharistijskog slavlja i fotografiranja u spomen na ovaj susret, uslijedilo je bratsko druženje odgojitelja u prostorima Sjemeništa.