Duhovna obnova kao dobar uvod za nadolazeću korizmu

U petak i subotu 14. i 15. veljače ove godine, održana je mjesečna duhovna obnova za sjemeništarce te ujedno „Vikend u Sjemeništu“, na kojem je sudjelovalo 20 dječaka: 12 iz Varaždinske biskupije, 6 iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, 1 iz Zagrebačke nadbiskupije i 1 iz Sisačke biskupije. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Hrvoje Zovko, župni vikar u župi sv. Lovre, đakona i mučenika u Petrinji te povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Sisačke biskupije.

U nagovorima koje je uputio sudionicima duhovne obnove vlč. Zovko naglasio je važnost hoda kroz život u zajedništvu s Gospodinom i važnost poslušnosti Njegovom glasu. Naime, ponekad se čovjeku ono što Gospodin od njega traži čini nelogičnim te može pasti u napast da svoje mišljenje smatra boljim, kao da bi bio od Boga mudriji. Tada čovjek od svoje pameti na neki način čini idola kojem se klanja, umjesto da se klanja mudrosti svemogućeg Boga, pa i onda kada je u potpunosti ne razumije. To se dogodilo prvom izraelskom kralju Šaulu, koji je u nekoliko situacija postupio drugačije od onoga kako mu je naložio Gospodin te je zbog toga na kraju bio svrgnut sa kraljevskog prijestolja. Ovom negativnom primjeru iz biblijske povijesti vlč. Zovko suprotstavio je pozitivne primjere poslušnosti i vjere u životima drugih biblijskih likova, poput kralja Davida u Starom zavjetu i apostola u Novom zavjetu, te također nekoliko svetaca bližih našem vremenu: bl. Pier Giorgio Frassati, sv. Andrija Bessete i sv. Jerzy Popiełuszko. Oni su se u svojem životu, svaki na svoj način i u svojim specifičnim okolnostima, poklonili pred čudesnom Božjom logikom te ono malo što su imali stavili Bogu na raspolaganje te je On preko njih učinio velika djela.

U sklopu duhovne obnove, u petak su mladići pristupili sakramentu Pomirenja, zatim nakon svete Mise i večere pogledali film „Se Dio vuole“ te dan završili zajedničkim euharistijskim klanjanjem. Subotnji dio duhovne obnove započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom Časoslova, a nakon doručka „vikendaši“ su u pratnji nekoliko sjemeništaraca otišli u šetnju do zagrebačke katedrale. Po povratku uslijedila je sveta Misa u sjemenišnoj kapeli Navještenja Blažene Djevice Marije, kojom je zaključen program duhovne obnove.

Nakon ručka, prigodom kojeg je rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković zahvalio voditelju duhovne obnove i uputio prigodnu riječ ‘vikendašima’, uslijedio je sportski dio programa: dječaci su odmjerili svoje snage i vještine u nogometu, biljaru i šahu. Nekoliko dječaka izrazilo je želju da ponovno dođe na ‘Vikend u Sjemenište’, kao i ozbiljno razmišljanje o upisu sjemeništa nakon završetka osnovne škole pa ih toplo preporučamo u molitve!