Na Čistu srijedu – Pepelnicu, 26. veljače ove godine, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa Petar Mlakar predvodio je, u koncelebraciji sa preč. Matijom Pavlakovićem, rektorom sjemeništa te vlč. Goranom Bužakom, sjemenišnim odgojiteljem, večernje euharistijsko slavlje početka Korizme u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkoj Šalati.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na liturgijska čitanja, vlč. Mlakar je rekao kako nas Božja riječ želi dotaknuti i pokrenuti u milosnom vremenu pred nama. “Mi smo kršćani i kao kršćani uvijek, a osobito u korizmi, trebamo biti pogođeni viješću da je Isus za nas trpio i umro na križu. To bi trebalo duboko pogoditi naše srce i potaknuti ga na zahvalnost, pokajanje, obraćenje…”

Govoreći o evanđeoskom tekstu, duhovnik je naglasio sljedeće: “Što ću ja dati Kristu svojim životom? Što ću Mu dati ove korizme? Hoće li to biti tek neke mrvice moga srca ili cijelo srce? On hoće mene u cijelosti, 100%. Netko je rekao: ‘Bog ne traži malo ni puno, On traži sve!’ Korizma je, dakle, vrijeme rada na sebi, vrijeme intenzivnijeg rada na procesu svoga obraćenja… Što ima u mome srcu, u mome životu što nije Boga dostojno? S kojim grijehom, s kojom lošom navikom se trebam uhvatiti u koštac? Hoću li se uhvatiti u koštac ili ću nastaviti sam sebi gledati kroz prste ili ću se nastojati približiti Bogu kroz više molitve i meditiranja Svetoga pisma kako bi primio Božju snagu i ustao iz svojih slabosti? Hoću li vježbati svoju dušu kroz odricanje i držati svoje tijelo u stezi?”, zapitao je prisutne.

Nakon homilije uslijedio je obred pepeljenja kojim Crkva simbolično poziva na obraćenje i pokoru, na stav poniznosti pred Bogom koji nas jedini može očistiti kako bi naš život bio plodan dobrim djelima.

Ljepoti i dostojanstvu liturgijskoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem kao i liturgijskim muziciranjem uz orguljašku pratnju sjemeništaraca drugaša Marka Pratljačića i Tomislava Bernića.

Brigom i pažnjom vlč. Mlakara korizmeni hod sjemenišne zajednice bit će i ove godine bogat mnogim duhovnim sadržajima od kojih izdvajamo: pobožnost križnoga puta utorkom i petkom, projekt „sjemenišni štit“ u kojem sjemeništarci svakoga dana mole i poste na nakane sjemenišne zajednice, upoznavanje jednog sveca/svetice i utjecanje njemu/njoj u zagovor, odricanje od kolača nedjeljom radi siromaha u Jukićevoj, molitva krunice božanskog milosrđa u katedrali, molitva “Za život” pred KB Merkur u Zagrebu, izbor „anđela“ između sjemeništaraca i odgojitelja kojim se želi pospješiti molitva i dobra djela između članova te jačanje sjemenišnog zajedništva, kao i jačanje karitativnoga rada sjemeništaraca kroz angažman u pučkoj kuhinji sestara Majke Terezije u Jukićevoj ulici kao i odlazak u dječju bolnicu Bistra te još mnogi drugi sadržaji koji se sjemeništarcima nude za osobnu izgradnju (dnevna adoracija, pohod kapeli, duhovno štivo, dnevno čitanje Sv. pisma, molitva sv. Krunice i sl.).

Na kraju misnoga slavlja, Duhovnik je u ime odgojitelja i sjemeništaraca svima okupljenima zaželio plodonosno korizmeno vrijeme u vježbanju duha i ovladavanju tijela. “Vježbajmo muževno, s Isusom”, zaključio je.