Ministranti u molitvi za uspjeh SHKM-a u Zagrebu

Pod geslom “Služite Gospodinu u veselju” (usp. Ps 100) održan je u subotu, 07. ožujka ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Dugoselskog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Brckovljani, Dugo Selo I. i II., Lupoglav te Sesvetski Kraljevec.

Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama Sjemeništa pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca koji već četvrtu godinu za redom pomažu vlč. Pavlakoviću u realizaciji ovog projekta u okviru pastorala duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori iz karlovačkog Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 52 ministranta: 51 osnovnoškolac i 1 ministrant srednjoškolac iz 7 župa Dugoselskog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 60 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati povijest i prostore Sjemeništa u kojima se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 – 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente. Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori NaSveJak nastavili sa igrama u prostorijama Sjemeništa i sportske dvorane, a sedmaši i osmaši, njih sedam, imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih “Vikenda u sjemeništu” nadajući se i nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.

Od 17.30 sati ministranti su pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja kojega je dijelio p. Davor Lukačević CPPS, župni vikar u župi Dugo Selo I., trajalo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Pavlaković te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz 5 župa u zajedništvu s povjerenikom. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici-svaki iz po jedne župe-poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s p. Davorom Lukačevićem, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori uz pratnju sjemeništaraca Petra Vukovića i Lovre Sušca.

Na koncu misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a potom i molitvu za uspjeh i blagoslov Susreta Hrvatske katoličke mladeži što će se održati u svibnju mjesecu ove godine u Zagrebu. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Sam susret završio je večerom i druženjem sudionika u blagavaonici Sjemeništa oko 20.15 sati.

Novi susret u planu je za Prvu subotu mjeseca travnja (04.04.), a na njemu će sudjelovati ministranti Novozagrebačkog dekanata.