„Kristov dodir mijenja sve!“ bila je tema korizmene duhovne obnove za mlade koju je 6. i 7. ožujka u varaždinskoj katedrali  predvodio svećenik Varaždinske biskupije, duhovnik u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu i suradnik evangelizatorskog projekta „Pod smokvom” Petar Mlakar.

U sklopu duhovne obnove bili su pobožnost Križnog puta, molitva krunice, euharistijsko slavlje, nagovor te klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Temu za ovogodišnju korizmenu duhovnu obnovu vlč. Mlakar odabrao je na temelju teksta iz Knjige proroka Izaije, kako će, preko onih koji Bogu vjeruju, umjesto koprive mirta nicati, a umjesto trnja rast će čempresi (usp. Iz 55,13). Dakle preobrazba svijeta, odnosno preobrazba čovjeka događa se onda kada se otvorimo Bogu.

„Htio sam tu temu prenijeti mladima Varaždinske biskupije da se i u njihovim životima nastavi događati ta prekrasna preobrazba koju Bog čini, da se sve mijenja na bolje”, istaknuo je vlč. Mlakar.

Kroz dva nagovora i homilije u misnim slavljima nastojao je dati neke razloge za vjeru, učvrstiti teološke postavke zašto uopće jesmo kršćani: „To je jedna podloga, jer u današnje vrijeme trebamo još više nego prije znati obrazložiti vjeru u suvremenom kontekstu: zašto vjerujem i zašto vjerujem Kristu”.

Vlč. Mlakar stavio je naglasak i na iskustva iz života Crkve, iz života svetaca, gdje je Krist zahvatio i učinio veliku promjenu. Osim Božje inicijative, govorio je i o tome što je s naše strane preduvjet da bi se događala promjena, obraćenje, ta preobrazba čovjeka. „Treba poduzeti neke korake, treba se pokrenuti, ne stajati na mjestu, treba se boriti. U drugom dijelu duhovne obnove naglasak je upravo na tome: što ja moram učiniti, što Gospodin od mene očekuje, kako sazrijevati kao kršćanin. Svakako čovjek treba raditi na sebi uz Božju pomoć oslonjen na Krista, s Božjom snagom mijenjat sebe, izlaziti iz zone komfora, nadvaladavati svoje strahove, ispravljati svoje navike, i to iziskuje napor volje na koji nas Krist poziva. Pa i u kontekstu korizme možemo reći, ali i općenito uvijek, potrebno je nositi svoj križ što jest zahtjevno, ali donosi prekrasne plodove”, poručio je vlč. Mlakar koji je, Kristov dodir koji mijenja sve, i sam iskusio u svome životu.

„Doista mogu posvjedočiti da i u mom životu Kristov dodir polako mijenja sve. Još nije sve, ali evo npr. jedna od stvari je javni nastup: ja sam nekad bio puno povučeniji i s vremenom sam se morao prilagoditi, otvoriti i nadvladati neke i strahove, i treme da bih pred drugima, i kao svećenik, nastupao i govorio. Evo, Kristov dodir mijenja na način da možeš prihvatiti izazove koji ti nisu uvijek laki, ali ih prihvaćaš s mirom u srcu. I to je stvarno milost Božja”, svjedoči vlč. Mlakar te dodaje kako je osjećaj Kristova dodira prekrasan i neopisiv.

„Svatko ga doživljava na svoj način. Naravno, postoje milosni trenuci u životu čovjeka  kada taj Kristov dodir možda i snažnije doživi, uz neku molitvu, ili neku duhovnu obnovu, neki događaj, ali Bog nam progovara i u svakodnevici, kroz neke blage dodire koje trebamo prepoznavati, koji su možda obični, a zapravo su neobični”, zaključio je vlč. Mlakar.

Preuzeto sa: ika.hkm.hr