U ponedjeljak, 09. ožujka ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, održao se godišnji Susret župnika sjemeništaraca s odgojiteljima u sjemeništu.

Inicijator ovog skupa bio je rektor, preč. Matija Pavlaković, sa željom da župnici i upravitelji župa koji imaju sjemeništarce, zajedno sa odgojiteljima u sjemeništu pokušaju zajednički podijeliti odgovornost, brigu i radost rada u pripremi i praćenju kandidata za svećenička zvanja mjesnih Crkava.

Susret je započeo u 10.30 sati kratkom okrijepom i zajedničkim druženjem nakon čega je uslijedio radni dio susreta. Od 23 župe, iz koliko dolaze sjemeništarci, na ovaj susret odazvalo se 10 župnika. Veći broj ispričao se zbog ranije preuzetih pastoralnih obveza u svojim zajednicama.

Nakon molitve za uspjeh SHKM-a u Zagrebu uslijedila je riječ dobrodošlice prečasnog Rektora i aktualizacija prijeđenoga puta od posljednjeg Susreta koji je bio koncem prošle školske i vjeronaučne godine, 13. svibnja 2019. godine. Rektor Pavlaković zahvalio je župnicima na angažmanu te svećeničkom svjedočenju koje se na poseban način očituje za vrijeme božićnih i uskršnjih blagdana, kada sjemeništarci aktivnije sudjeluju u životu svojih župnih zajednica. Zahvalio je i župnicima koji su sjemenišnu zajednicu u ovoj pastoralnoj godini ugostili u svojim župama, za vrijeme redovitih izleta po nad/biskupijama Crkve u Hrvata. Potom je rektor progovorio o različitim temama kao što su: statistika broja sjemeništaraca po biskupijama i školskim odjeljenjima; perspektivi rada sa sjemeništarcima tijekom nadolazećih uskršnjih, ali i ljetnih praznika zamolivši župnike da prate duhovni život sjemeništaraca za vrijeme njihova slobodnog vremena (redovita dnevna Sveta misa, predvođenje pobožnosti, odlazak na župna hodočašća, dekanatski susreti ministranata i sl.) i potaknuo je prisutne svećenike da na početku nove školske i vjeronaučne godine dostave Rektoratu pismeno izvješće o aktivnostima njihovog sjemeništarca tijekom ljetnih praznika; iznio je ciljeve rada za tekuću školsku i vjeronaučnu godinu prezentiravši i odnos sa školama koje sjemeništarci pohađaju te izazove s kojima se odgojitelji susreću u odnosu prema povjerenim im kandidatima u sjemeništu. Okupljenim župnicima potom se obratila i gošća susreta gđa Antea Brzović, magistra psihologije i vanjska suradnica sjemeništa koja je progovorila o svojim zapažanjima u radu sa sjemeništarcima te je ponudila određene poticaje župnicima u tom vidu. Zatim je uslijedila plodna rasprava i izmjena mišljenja o kvaliteti i osobnim svojstvima budućih sjemeništaraca budući da nadolaze i upisi u Sjemenište koji će biti početkom mjeseca lipnja. Razredni odgojitelj (prefekt) vlč. Goran Bužak, izvijestio je prisutne župnike o trenutnim ocjenama sjemeništaraca te njihovom vladanju, a duhovnik sjemeništa vlč. Petar Mlakar upoznao je okupljene župnike sjemeništaraca sa duhovnim programom života u Sjemeništu.

Uslijedila je zajednička molitva Srednjega časa u sjemenišnoj kapeli, a potom zajednički ručak svih sudionika u sjemenišnoj blagovaonici. Nakon ručka župnici su nastavili druženje sa svojim sjemeništarcima u dvorištu sjemenišnog kompleksa.

Susret je završio u 15.00 sati.