Razorni potres koji je u nedjelju 22. ožujka pogodio Zagreb i njegovu širu okolicu nije zaobišao ni prostore zagrebačke Šalate gdje se nalazi velebni kompleks Međubiskupijskog sjemeništa sa pripadajućom Nadbiskupskom klasičnom gimnazijom s pravom javnosti.

U potresu je znatno oštećeno sjemenište i gimnazija, osobito viši katovi zgrada, a jako je nastradala zvjezdarnica kao i svod sjemenišne crkve Srca Isusova. Nažalost, ovi će prostori do daljnjega, prema procjeni stručnih službi, biti neupotrebljivi zbog narušene statike i velikih unutarnjih devastacija.

Sjemenište i gimnaziju su u utorak 24. ožujka obišle stručne službe koje će i narednih dana nastaviti procjenu novonastale štete, a trenutno je primarna važnost u saniranju krovišta koja su, uslijed urušavanja dimnjaka, pretrpila znatna oštećenja na svim zgradama ovog velikog kompleksa koji od 1931. godine ponosno stoji nad šalatskim brežuljkom.

U zgradi rektorata narušena je statika, uočene su pukotine u nosivim zidovima, unutar krovišta srušen je zid-zabat drvene građe krovišta, a pali su u svim prostorijama i veći dijelovi stropa. Svi dimnjaci su srušeni i životno ugrožavaju osobe i vozila koja prolaze unutar samog kompleksa. Građevina zahtjeva detaljan pregled struke te hitne intervencije koje se odnose na sanaciju dimnjaka i krovišta te izradu projekta obnove i sanacije.

Zgrada gimnazije sa zvjezdarnicom, svečana dvorana sjemeništa te sportska dvorana neupotrebljive su do daljnjega zbog jakih oštećenja koja su pretrpjele. Statika zgrada je narušena, također treba napomenuti da je zvjezdarnica i stubište koje vodi do sjemenišne blagovaonice zadobilo velika oštećenja s mogućnošću urušavanja i pada na ostale zgrade unutar i izvan kompleksa, a svečana sjemenišna dvorana kao i sportska dvorana zadobili su statička oštećenja te su zbog velikih raspona procjepa vrlo opasni za korištenje. Velika većina dimnjaka je srušena i životno ugrožava osobe i vozila unutar samog kompleksa.

Sjemenišna crkva Srca Isusova sa pripadajućom kriptom ima narušenu statiku, uočen je veći pomak na prednjem zabatu krovišta te oštećenja na krovištu i pukotine u nosivim zidovima. Zbog toga, do daljnjega, obje crkve su neupotrebljive uslijed velikih oštećenja.

Budući da su sjemeništarci, zbog epidemije koronavirusa, još prije poslani svojim kućama izbjegnuta je i veća tragedija, a treba napomenuti da nije bilo stradalih osoba iako su se u trenutku potresa u kući nalazili rektor i duhovnik sjemeništa te nekolicina djelatnica koje također žive u samom kompleksu.

Zalaganjem središnjih tijela Zagrebačke nadbiskupije i u ovim teškim trenucima nastavlja se očinska briga za kompleks „sjemeništa malenih“ u kojem je u proteklim stoljećima odgojeno mnoštvo generacija vrijednih svećenika i angažiranih vjernika laika.