U nedjelju, 06. rujna sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu vratili su se na šalatski brijeg nakon što su sa njega morali otići 14. ožujka ove godine zbog pandemije COVID-19, a time su izbjegli i veliko stradanje sjemenišnog kompleksa koje je nastupilo uslijed razornog potresa koji je pogodio grad Zagreb i njegovu širu okolicu 22. ožujka ove godine.

Čitav kompleks još je uvijek jedno veliko gradilište i takav će biti jedno dulje vrijeme, no zalaganjem centralnih tijela Zagrebačke nadbiskupije omogućena je djelomična obnova sjeverne zgrade zapadnog paviljona u kojem se trenutno smjestilo „sjemenište malenih“, a u negdašnjim prostorima Američke internacionalne škole Zagreb smjestila se Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti koja je, kao i sjemenište, stradala u razornom potresu i čeka temeljitu obnovu.

Na početku plenuma rektor Pavlaković pozdravio je okupljene sjemeništarce i odgojitelje izrazivši radost ponovnog susreta i nagovijestio dnevni red u kojem se na početku dotakao posljedica potresa, tijeka obnove sjemenišnog kompleksa kao i završetka prošle školske godine, a potom je predstavio novog odgojitelja vlč. Luku Premelča koji, od ove školske i pastoralne godine, započinje svoj odgojiteljski put zamjenjujući dosadašnjeg odgojitelja vlč. Gorana Bužaka koji se vratio na novu službu u svoju domicilnu biskupiju. Nakon pročitanog dekreta imenovanja vlč. Premlča od strane NDS-a u Zagrebu okupljenima se sa par riječi predstavio i sam vlč. Luka izrazivši zahvalnost biskupima na ukazanom povjerenju kao i želju za kvalitetnim suživotom u zajednici kojoj je poslan da služi svojim primjerom i zalaganjem.

Potom je preč. Rektor predstavio sedmoricu ovogodišnjih sjemeništaraca „prvaša“ koji ulaze u zajednicu koja će u tekućoj školskoj i vjeronaučnoj godini brojiti 24 člana (7 prvaša, 5 drugaša, 8 trećaša i 4 maturanta – po nad/biskupijama: 8-ZG; 3-DJ/OS; 3-SK; 6-VŽ i 4-BJ/KŽ) te tri odgojitelja uz pomoćno osoblje koje broji 6 članova.

Nakon predstavljanja „prvaša“ zajednici, uslijedio je rektorov govor vezan uz preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u učeničkim domovima s obzirom na epidemiju COVID-19 u školskoj godini 2020./2021., a po kojoj će se ravnati svi članovi sjemenišne zajednice. Po završetku definiranja života u „novom normalnom“ rektor je kratko predstavio i plan rada sjemeništa u vrijeme COVID-19 koji će biti mnogo skromniji u odnosu na prošle sjemenišne godine baš zbog opreza i brige za zdravlje pojedinaca i zajednice.

U posljednjoj točki plenuma odgojiteljski tim predstavio je i nove službe sjemeništaraca na početku nove sjemenišne godine, definiran je i Pravilnik života u sjemeništu za novu školsku godinu, a prije završnog blagoslova i molitve, preč. Rektor čestitao je sjemeništarcima koji su tijekom perioda izbivanja iz sjemeništa slavili svoj rođendan, a potom je zaželio svima mnogo uspjeha na duhovnom i intelektualnom planu u ovom, prvom poluvremenu “čudnovate” školske i sjemenišne godine.