Kardinal blagoslovio obnovljene prostore Sjemeništa

Euharistijskim slavljem, koje je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2020. godine predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, proslavljen je Dan Međubiskupijskog sjemeništa na Šalati.

Prije početka slavlja, okupljenim sjemeništarcima u svečanoj dvorani Sjemeništa obratio se rektor preč. Matija Pavlaković, koji je Kardinalu izrazio dobrodošlicu istaknuvši: „Današnja proslava zasigurno će biti upisana u povijest ove drevne institucije jer se odvija u izvanrednim okolnostima ugroze korona virusom, a zbog posljedica nedavnog razornog potresa, iz ožujka ove godine, nismo je u mogućnosti slaviti u našoj velebnoj crkvi Srca Isusova – simbolu ovoga šalatskoga ‘grada na gori’. … U Vašem današnjem pohodu ovom ‘sjemeništu malenih’ odzvanja evanđeoska poruka koju nam je Sveti Otac uputio početkom listopada ove godine enciklikom ‘Fratelli tutti – Svi smo braća’. Papa tumači da smo Božja stvorenja pozvana biti ‘bližnji drugome u njegovoj nevolji’, a vi ste to posvjedočili svojom očinskom brigom za obnovom ovih prostora koji su već stotinu godina velik dar Božje darežljivosti Crkvi u Hrvata“.

U svojoj je homiliji kardinal Bozanić istaknuo važnost uzora u životu i na putu odrastanja. Uzori su oko nas i pozvani smo ih tražiti i prepoznati te nasljedovati u dobru koje čine i svjedoče svojim životom, svojim riječima i djelima, a kriterij prepoznavanja nam treba biti Isus Krist, pravi Bog i pravi čovjek. Govoreći o svetkovini Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Kardinal je naglasio da je to svetkovina Božje ljubavi kojom Bog pokazuje da ljubi čovjeka bez obzira na njegove slabosti i da nikad ne odustaje od njega, od nakane da ga spasi i dovede sebi, u svoju blizinu kamo čovjek pripada jer Bog nas je stvorio iz ljubavi kako bismo bili dionici Njegove slave. Iz te ljubavi Bog se utjelovio u svome Sinu kako bi spasio čovjeka od smrti za vječni život. Kao onu koja će pripraviti put utjelovljenju Sina Božjega, Bog je odabrao Mariju. Ona je milosti puna i potpuno Božja. Na Božji poziv da bude Bogorodica, Marija odgovara ponizno i potpunim predanjem – „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj“.

Navevši riječi sv. Majke Tereze “Vjera rađa ljubav, ljubav donosi služenje, a služenje mir”, Kardinal je istaknuo da je najbolji primjer toga upravo Marija. Put kojim treba ići u životu uvijek možemo naći u Mariji. Ona nam pokazuje vrelo vjere iz kojega možemo uvijek zagrabiti kako bismo se okrijepili na životnom putu, kako bismo mogli ustati i započeti iznova kada padnemo pod težinama života, svojih grijeha i propusta. Marija nam pokazuje i što je to istinska ljubav oslobađajući nas od lažnih navezanosti i maski ljubavi koje sami stavljamo na svoja lica ili im olako predajemo svoje povjerenje u drugima.

Marija nam je savršen primjer i nade, pouzdanja u Boga. Njezin život koji je za nju kao majku bio ispunjen silnim bolima, svjedoči Božju vjernost svojim obećanjima, vjernost onima koji mu vjeruju da ih nikad neće ostaviti same i da neće propasti, nego da će živjeti. Na kraju homilije Kardinal je pozvao okupljene da svoje živote stave u Presveto Srce bezgrešno začete Blažene Djevice Marije.

Pred kraj euharistijskoga slavlja uslijedio je Obred blagoslova obnovljenih sjemenišnih prostora. Uvodeći u sam obred, prečasni Rektor je iznio presjek tijeka radova koji su na sjevernoj zgradi zapadnoga paviljona sjemenišnog kompleksa započeli 6. srpnja te trajali nepunih pet mjeseci. U tom periodu kompletno su obnovljeni unutrašnji prostori Sjemeništa u vidu obrtničkih, elektroinstalaterskih, strojarskih i vodoinstalaterskih radova čime su I. i II. kat dobili sasvim novu vizuru. Zahvalio je glavnom izvođaču radova tvrtki „Gradel“ d.o.o. iz Velike Gorice te podizvođačima, kao i glavnom koordinatoru svih radova Suzani Matejčić, dipl. ing. arhitekture kao i voditelju radova Jurju Vugrinoviću. Posebna zahvala upućena je i centralnim tijelima Nadbiskupije jer je Međubiskupijsko sjemenište prva obnovljena ustanova Zagrebačke nadbiskupije nakon razornoga potresa od 22. ožujka ove godine.

Po završetku Obreda blagoslova, Rektor sjemeništa održao je zahvalni govor u kojem je, između ostaloga, rekao: „Ovim činom blagoslova obnovljenih prostora Sjemeništa završena je jedna bitna etapa u povijesnom hodu ove drevne institucije koja usprkos razornim tragovima potresa ponosno nastavlja život na šalatskom brežuljku. Bogu smo zahvalni za suradnju raznih stručnjaka i službi koji su svojim znanjem pridonijeli pozitivnom ishodu ovog zahtjevnog posla obnove. Večeras, dragi Kardinale, želimo zahvaliti Gospodinu za vašu pastirsku brigu o našem Sjemeništu koje ulaganjem u znanje i izobrazbu povjerenih joj mladića želi i nadalje nositi Boga ljudima i dovoditi ljude Bogu. Obnovljeno Sjemenište zalog je naše radosti, naše budućnosti!“.

Prisutnim sjemeništarcima i odgojiteljima još se jednom obratio kardinal Bozanić potaknuvši ih na ustrajnost u Božjem pozivu koji su primili po uzoru na Mariju. Na kraju euharistijskog slavlja, sjemeništarci su u znak zahvale Kardinalu uručili poklon, a Kardinal je svakog sjemeništarca darovao prigodnim darom na večeri koja je uslijedila po završetku Slavlja. U koncelebraciji su sudjelovali vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik i vlč. Luka Premelč, odgojitelj u sjemeništu, a đakonsku službu je vršio vlč. Vatroslav Siketić.

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao zbor sjemeništaraca uz pratnju sjemenišnog tamburaškog orkestra predvođen profesorima glazbe Anom Jazbec i Božidarom Ljubenkom.

Čitavo slavlje održano je uz strogu provedbu aktualnih epidemioloških mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite za područje Grada Zagreba.