Vlč. mr. Ivan Grbešić predvodio mjesečnu duhovnu obnovu šalatskim sjemeništarcima

U petak i subotu 12. i 13. veljače ove godine održana je u Sjemeništu mjesečna duhovna obnova koju je vodio vlč. mr. Ivan Grbešić, župnik župe Pohoda BDM u Sisku i povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije, a također i negdašnji duhovnik u Sjemeništu (2011.-2017.). Vlč. Grbešić nekoć je bio i šalatski sjemeništarac tako da dobro poznaje probleme i radosti mladih u adolescentskoj dobi.

Crpeći iz svog bogatog iskustva života i rada u Sjemeništu predvoditelj duhovne obnove iznio je u svojim nagovorima niz primjera kojima je htio ohrabriti sjemeništarce na njihovom putu za Isusom te istaknuti važne poruke za život i rast u vjeri. Posvjedočio im je tako, primjerice, kako je Gospodin djelovao u njegovom životu počevši od prvog čuda, kada je kao dječak u vihoru ratnih zbivanja u proteklom Domovinskom ratu uspio preživjeti, unatoč višekratnom iskustvu ugroženosti vlastitog života. „Kada čovjek doživi stvarnost zla, počinje razmišljati o dobru“, rekao je vlč. Grbešić te naveo kako je i sâm tada počeo razmišljati o dobru; o tome tko je to svećenik i što je to svećeništvo. Zato je odlučio upisati Sjemenište, a prepreke na putu ostvarenja te odluke s kojima se susretao pobjeđivao je molitvom po kojoj je Gospodin dizao sve rampe.

Nadalje, vlč. Ivan je ispripovjedio sjemeništarcima kako je u Sjemeništu naučio čitati Bibliju te kako Gospodin vjernicima po Bibliji progovara u konkretnim životnim situacijama zbog čega je potrebno što češće uzimati u ruke Božju riječ. U Bibliji se može pronaći utjeha za dane teškoća, kada se dogodi da sve ono što čovjeka inače raduje odjednom izgubi svoj sjaj. Tu na djelu može biti sâm nečastivi, koji čovjeka želi obeshrabriti, zbog čega valja ustrajati u molitvi, jer „tko ne klekne, taj poklekne“, i „tko popusti, taj napusti“. Važno je ne nasjesti na laž Napasnika koji želi nasljedovanje Krista prikazati kao nešto dosadno i zamorno, a sve ono što svijet nudi kao nešto privlačno i dobro. Vlč. Grbešić istaknuo je da u razdoblju nevolje vjernik treba s vjerom koja se oslanja na Gospodina sam sebi reći: „Ovo će proći.“ Uzor kako pobijediti u kušnji je Isus koji je na kraju svog boravka u pustinji Božjom riječju odbio svaku ponudu Zloga. Razlažući evanđeoski odlomak koji govori o Isusovoj kušnji u pustinji voditelj duhovne obnove pripremio je sjemeništarce za razdoblje nadolazeće korizme.

U sklopu mjesečne duhovne obnove sjemeništarci su pogledali film Povratak, pristupili su sakramentu pomirenja te zajedno sa svojim sjemenišnim poglavarima sudjelovali u misnim slavljima i cjelonoćnom euharistijskom klanjanju iznoseći pred Gospodina svoja srca i moleći ga da ih dotakne i ozdravi.

Na kraju duhovne obnove rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, srdačno je zahvalio vlč. mr. Ivanu Grbešiću za dolazak i vođenje duhovne obnove te mu predao poklon u kojem se nalazio i prilog skupljen ljubavlju sjemenišne zajednice, a namijenjen kao pomoć jednoj obitelji u Sisku čiji je dom stradao u nedavnom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju i Sisačku biskupiju.