Biskup Huzjak dočekao i pozdravio šalatske sjemeništarce

Na četvrtu korizmenu nedjelju, 14. ožujka ove godine, sjemeništarci, odgojitelji i djelatnici Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u župu svete Marije Magdalene u Kapelu pored Bjelovara želeći posjetiti donedavnog sjemenišnog odgojitelja vlč. Gorana Bužaka koji je, nakon četverogodišnje službe na zagrebačkoj Šalati, od ove pastoralne godine, odlukom svoga ordinarija mons. dr. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkog, postao novi pastir već spomenute župe.

Hodočašću su se pridružili i mnogobrojni prijatelji Sjemeništa koji žive u blizini šalatskog kompleksa, a među njima bila je i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.

Veliku radost okupljenim hodočasnicima iskazao je svojim dolaskom i prigodnom riječju pozdrava mons. dr. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački uputivši okupljenima pozdravno slovo i zahvalivši im na posjetu župi Kapela i mladoj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji.

Koncelebrirano misno slavlje s početkom u 10.30 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Goranom Bužakom, vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom u sjemeništu i vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim odgojiteljem.

Prije misnog slavlja, od 10.00 sati, sjemeništarci su animirali pobožnost križnoga puta u župnoj crkvi koju je predvodio vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu na Šalati.

Tumačeći Božju riječ vežući se uz liturgijska čitanja četvrte korizmene nedjelje (2 Ljet 36, 14-16. 19-23; Ps 137, 1-2.3.4-5.6; Ef 2, 4-10; Iv 3, 14-21), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo: „Čovjek koji ne prihvaća Božje svjetlo, dragi vjernici, ostaje u tami svojih zabluda i postaje svoj vlastiti sudac. Taj sud ne treba čekati na kraju vremena, on se događa već sada i ovdje. Cijelo prošlo stoljeće zanosno je pokušavalo govoriti o čovjeku bez Boga, o uvjerenju da će bez Njega živjeti radosnije i slobodnije. A što je rezultat svega toga? Niska cijena ljudskog života na tržnici čovječanstva, govorio je sluga Božji kardinal Franjo Kuharić, nadbiskup zagrebački čije se 19. obljetnice preseljenja u vječnost ovih dana (op. 11.3.2002.) prisjećamo moleći njegov zagovor i na ovu župnu zajednicu, kao i na njezina novog pastira vlč. Gorana Bužaka, dosadašnjeg odgojitelja u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu kojem ovim našim zahvalnim hodočašćem želimo iskazati poštovanje za sve dobro što je učinio sjemenišnoj zajednici u protekle četiri godine, koliko je boravio na zagrebačkoj Šalati. Predragi! Za nas danas nema preče i žurnije zadaće od povratka k Bogu i njegovu svjetlu, na isti onaj način kako je to učinio i farizej Nikodem susrevši se s Isusom. Nemojmo se opirati… Najbolje stvari dogode se onda kada ih ne očekujemo, jer ništa se ne događa bez razloga. Stoga, danas nam vrijedi ponavljati: Mi nismo kršćani poglavito zbog toga što ljubimo Boga, nego zbog toga što vjerujemo da nas Bog ljubi“, zaključio je propovjednik.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a o svom duhovnom pozivu te radosti življenja u Sjemeništu svjedočili su: Domagoj Banja iz župe Duha Svetoga – Veliki Grđevac (Bjelovarsko-križevačka biskupija) te Mario Dermišek iz župe sv. Petra apostola – Ivanić Grad (Sisačka biskupija), dok je liturgijsko pjevanje predvodio sjemenišni zbor u zajedništvu s tamburaškim sastavom Sjemeništa pod vodstvom prof. Ane Jazbec.

Na koncu sv. Mise vlč. Bužak emotivno se zahvalio sjemeništarcima na dolasku, predsjedatelju na upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u mladoj Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Po završetku ručka i nakon izmjene prigodnih darova, odgojitelji i sjemeništarci obogaćeni novim iskustvima, vratili su se na šalatski brežuljak nastavljajući korizmeni hod za Gospodinom kojega nastoje izbliza slijediti i nasljedovati.