Rektor Sjemeništa blagoslovio zavjetni kalež hrvatskog naroda za Nacionalno svetište sv. Josipa

Na vigiliju svetkovine svetog Josipa, zaručnika BDM, u četvrtak 18. ožujka ove godine, sjemeništarci i odgojitelji Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu hodočastili su u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu – Dubovcu, rodnu župu rektora Pavlakovića.

Na poziv mons. mr. Antuna Sentea, ml., župnika i čuvara Svetišta, koncelebrirano misno slavlje s početkom u 18.30 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu s domaćim župnikom, vlč. Petrom Mlakarom, sjemenišnim duhovnikom, vlč. Lukom Premelčem, sjemenišnim odgojiteljem te vlč. Zlatkom Golubićem, supsidijarom u Svetištu.

Prije večernje sv. mise, od 17.45 sati, sjemeništarci i odgojitelji sudjelovali su i na pobožnosti svetom Josipu u sklopu 19 srijeda u čast zaštitnika naše domovine Hrvatske i naših obitelji te sretne smrti.

Glavni razlog hodočašću bio je poziv i želja rektora Svetišta mons. Sentea da obred blagoslova novoizrađenog zavjetnog kaleža svetog Josipa upravo upriliče sjemeništarci svojim liturgijskim pjevanjem i ministriranjem, a da ga blagoslovi domaći sin župe, a ujedno i rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković. Riječ je o liturgijskim predmetima: zavjetnom kaležu, ciboriju i pateni koji su izrađeni po nacrtima akademske kiparice Linde Milić Kršnjavi.

Novi liturgijski predmeti Nacionalnog svetišta svetog Josipa: kalež, ciborij i patena izrađeni su od darovanog zlata različitih donatora, a Josipovih štovatelja. Nešto više od tisuću donatora poslalo je svoj „zlatni dar“ za zavjetni kalež. Mnogi od njih su uz dar napisali i osobnu posvetu svetom Josipu ili objasnili nakanu ili zahvalu zašto žele sudjelovati u ovom pobožnom djelu.

U prigodnoj homiliji koju je izrekao rektor Svetišta mons. Sente između ostalog je naglasio kako novoizrađeni liturgijski predmeti imaju svoju materijalnu i umjetničku vrijednost, ali zapravo njihova najveća vrijednost jest u zavjetu darivatelja koji s velikim strahopoštovanjem i povjerenjem u Božju milost su rado darivali dio obiteljske imovine kao molitvu i zahvalu svetom Josipu, zaštitniku Hrvatske. U tim liturgijskim predmetima događat će se tako najveća tajna kršćanske vjere po kojoj se Bog utjelovljuje i daje ljudima za duhovnu hranu.

Spomenute liturgijske predmete prema nacrtima i naputcima akademske kiparice Milić Kršnjavi izradila je zlatarna Josipa Rodića u Zagrebu.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem u svečanoj asistenciji, dok je liturgijsko pjevanje predvodio sjemenišni zbor pod vodstvom prof. Božidara Ljubenka.

Na koncu sv. Mise mons. Sente zahvalio je sjemeništarcima na dolasku u ovoj Godini svetog Josipa koju slavimo na planu sveopće Crkve, a sve okupljene vjernike pozvao je da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

Po završetku večere, odgojitelji i sjemeništarci obogaćeni novim iskustvima, vratili su se na šalatski brežuljak nastavljajući korizmeni hod za Gospodinom kojega izbliza nastoje slijediti i nasljedovati.