U nedjelju, 13. lipnja ove godine, sjemenišna zajednica sa zagrebačke Šalate ugostila je novog rektora Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. mr. Željka Faltaka koji se, na poziv rektora Sjemeništa preč. Matije Pavlakovića, rado odazvao da predvodi misno slavlje ‘Antunova’ u šalatskom „sjemeništu malenih“.

Naime, sjemenišna je tradicija da se slavljem ‘Antunova’ zaključi tekuća sjemenišna godina i do potresa i pandemije to je bio dan kada su se na šalatskom brijegu okupljali prijatelji Sjemeništa da zajedno sa sjemeništarcima i odgojiteljima zahvale Gospodinu na svim milostima kojima ih blagoslivlja po zagovoru sv. Antuna Padovanskog, sveca čitavog svijeta.

Budući da je još uvijek veliki dio sjemenišnog kompleksa izvan uporabe uslijed razornih potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine koji su oštetili i dvije velebne sjemenišne crkve među kojima i kriptu sv. Antuna Padovanskog, Slavlje se održalo u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM s početkom u 11.00 sati.

Na početku misnog slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu preč. Faltaku i izrazio zahvalnost što je, uspkros mnogih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu iz koje je i sâm potekao.

Naime, preč. mr. Željko Faltak rođen je 5. srpnja 1982. godine u Koprivnici, u župi sv. Brcka biskupa, Kalnik. Nakon završenog gimnazijskog obrazovanja u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji s pravom javnosti u Zagrebu kao pitomac Međubiskupijskog sjemeništa, 2000. godine upisuje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu kao bogoslov Zagrebačke nadbiskupije. Za svećenika je zaređen 23. lipnja 2007. godine u Zagrebu, po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića. Iste godine imenovan je nadbiskupskim tajnikom te na toj službi ostaje do 2011. godine kada odlazi u Rim. Od 2010. do 2011. vršio je i službu pročelnika Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Godine 2011. imenovan je članom Odbora Zagrebačke nadbiskupije za pripremu pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te je bio zadužen za koordinaciju sa Odborom Hrvatske biskupske konferencije. Godine 2012. diplomirao je na Interdisciplinarnom centru za formaciju odgojitelja za svećeništvo na Papinskom sveučilištu Gregorijana, s temom: „Zajedno u Kristu. Eklezijalni život u odgoju za svećeništvo“. Godinu dana kasnije magistrirao je s područja svećeničke formacije na Institutu duhovnosti na Papinskom sveučilištu Gregorijana, s temom: „’Vrata vjere’ još jedan izazov u odgoju za svećeništvo u Zagrebu“. Od 2013. godine preč. Faltak je doktorand s područja svećeničke formacije na Institutu duhovnosti na Papinskom sveučilištu Gregorijana. Tema doktorskog rada je: „Značenje inkardinacije u duhovnom životu svećenika. Doprinos duhovnosti zajedništva“. Po povratku sa studija u Rimu imenovan je rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

U svojoj homiliji povezao je misna čitanja XI. nedjelje kroz godinu sa životom sv. Antuna Padovanskog, a ujedno je okupljenim sjemeništarcima i odgojiteljima posvjedočio o svom duhovnom pozivu koje je raslo i sazrijevalo upravo unutar zidina velebnog šalatskog zdanja.

Na koncu misnoga slavlja prečasni Rektor zahvalio je preč. Faltaku na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja, i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali sjemeništarci uz orguljsku pratnju sjemeništaraca trećaša Emanuela Frankola i Marka Pratljačića.

Po završetku misnog slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i rektora Bogoslovije u sjemenišnoj blagovaonici.