„Labor omnia vincit“

 Na inicijativu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matije Pavlakovića organizirani su kroz mjesec kolovoz ove godine radni tjedni za sjemeništarce završene I., II. i III. godine. Na radnim tjednima sudjelovalo je svih 19 sjemeništaraca podijeljenih u tri grupe u terminima od 1.-6., 8.-13. i 15.-20. kolovoza, a s njima su čitavo vrijeme bili i sjemenišni odgojitelji vlč. Luka Premelč i preč. Matija Pavlaković dok se u posljednjem radnom tjednu akcijama pridružio i sjemenišni duhovnik vlč. Petar Mlakar.

Cilj radnih tjedana bio je unaprijediti i uljepšati život na Šalatskom brijegu koji je još uvijek obilježen ranama od potresa iz ožujka i prosinca 2020. godine. Radni su tjedni tako, kroz opuštenu atmosferu, bili kombinacija molitve, fizičkoga rada, zabave i odmora popraćeni odgojno-obrazovnom formacijom na osobni rast svakog pojedinog sjemeništaca, ali i čitave sjemenišne zajednice.

Svaki radni dan započinjao bi slavljem euharistije u 8.00 sati, a nakon doručka počele bi radne akcije do ručka i kasnije se nastavljale do ranih poslijepodnevnih sati. Potom bi uslijedio zasluženi odmor te organizirane rekreacije nakon kojih bi bila večera, a zatim i slobodno vrijeme koje su sjemeništarci, iskoristili za odlazak u kino ili osobnu razonodu. Počinak bi bio svakoga dana u 22.00 sata.

Tijekom radnih tjedana sjemeništarci i odgojitelji uredili su vanjski okoliš sjemeništa, zatim sjemenišne unutarnje i podrumske prostorije, a poseban naglasak bio je na stvaranju popisa sjemenišnog inventara i izradi Imovnika koji će svijetlo dana ugledati u narednim tjednima.

Ovim projektom izvršeni su tako preduvjeti za uspiješan početak nove školske i sjemenišne 2021./2022. godine.