Lijepo subotnje prijepodne 11. rujna ove godine sjemeništarci i odgojitelji sa zagrebačke Šalate iskoristili su za zajedničko druženje te odlazak u Zoološki vrt grada Zagreba. Naime, suradnjom rektora Sjemeništa preč. Matije Pavlakovića sa direktorom zoo-vrta gdinom. Damirom Skokom dogovoren je ovaj izlet koji je za cilj imao stručno vodstvo i upoznavanje sjemeništaraca sa bogatstvom koje nudi sam Vrt, a onda ujedno i jačanje zajedništva unutar zajednice.

Na samom glavnom ulazu u zoološki vrt, u 10.00 sati, gdin. Skok dočekao je sjemeništarce predvođene svojim odgojiteljima te im zaželio dobrodošlicu, a nakon prigodnog pozdrava preč. Rektora i predaje poklona, gdin. Skok je napravio kratki uvod iznijevši određene podatke o Vrtu i njegovu značaju za grad Zagreb. Posebno je istaknuo kako zoološki vrt nije mjesto za zabavu već je mjesto čuvanja životinjskih vrsta koje izumiru te je svojevrsna noina arka koja čuva genetski repromaterijal kojim se čuva budućnost i opstanak vrstâ. Napomenuo je da je kroz 2019. godinu, prije korona krize, otprilike 28.000 djece i mladih prošlo kroz zoološki vrt u vidu edukacije čuvanja flore i faune te je pohvalio odgojiteljski tim Sjemeništa na ostvarenju ovog projekta jer i papa Franjo se, u svojim posljednjim nastupima, jako zalaže za očuvanje okoliša te ekologiju općenito.

Zoološki vrt grada Zagreba je jedan od 3 zoološka vrta u Hrvatskoj. Prostire se na površini od 7 hektara, od čega 5.5 čini kopneni dio, a smješten je u južnom dijelu parka Maksimira. Ima 369 vrsta životinja i 8 284 jedinki sa gotovo svih kontinenata. Zastupljeni su sisavci, ptice, gmazovi, vodozemci, ribe i beskralježnjaci.

Zagrebački zoo-vrt član je i različitih međunarodnih organizacija, čime je priznata njegova kvaliteta. Zoološki vrt ima velik broj vanjskih nastambi, ali i malih tematskih tropskih kuća, te nekoliko paviljona. Obnova zastarjelog zoo-vrta započela je 1990. godine i do danas je većina nastambi ili obnovljena ili novosagrađena.

Ideju o osnivanju zoološkog vrta u Zagrebu promovirali su već 1905. godine banski savjetnik dr. Ivo Malin, prof. dr. August Langhoffer i dr. Ervin Rössler. Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo pl. Filipović 27. lipnja 1925. i najstariji je zoološki vrt u jugoistočnoj Europi. Zoološki se 1926. širi i na kopno, a 1933. počinje izlaziti mjesečnik “Zoološki Vrtić”.

Godine 1972. dobiva tropsku kuću i njegovog danas najstarijeg stanovnika, nilskog krokodila. Od 1990. započinje velika obnova i moderniziranje vrta. Životinje su dobile veće, ljepše i modernije nastambe, a one životinje kojima se nije mogao pružiti adekvatan prostor, dislocirane su u druge vrtove. Vrt organizira brojne edukativne obilaske, zabave te događanja. U svibnju 2014. izgrađena je nova nastamba za lavove veličine 1 800 kvadrata, dok je stara imala oko 200. Kvadrata. Ima svoju lavovsku špilju, stjenovite otoke kao u savani, svoje pojilište, te grijanu stijenu na sredini na kojoj mogu uživati na suncu. U travnju 2016. godine prvi put je nabavljen komodski varan.

Dne 4. lipnja 2017. godine zagrebački zoološki vrt predstavio je volijere za afričke ptice, čime se omogućuje promatranje bez ikakvih vidljivih barijera. Zahvaljujući suvremenome arhitektonskom rješenju afričke ptice močvarice dobile su golem nadsvođen prostor koji im omogućuje boravak na tlu, ali i letenje. Dobili smo tako mogućnost ući u samu nastambu i vidjeti ptice na metar-dva, kao u prirodi. Osigurane su i promatračnice s kojih se ptice može gledati uz pomoć dalekozora i teleskopa.

S početkom u 11.00 sati, na poziv direktora zoo-vrta gdina. Skoka, sjemeništarci i odgojitelji sudjelovali su na predavanju dr. med. vet. Vedrana Slijepčevića pod nazivom “Priča o risovima” u kojoj je predstavio Nacionalni park Risnjak te čuvara toga parka – risa, a ravnatelj Nacionalnog parka Risnjak, gdin. Mario Antolić, dipl. ing. šum., pozvao je šalatsko sjemenište da posjeti ljepote toga Nacionalnog parka.

Sam izlet završio je objedom u restoranu zoo-vrta “ Kod morskog lava”, a potom je uslijedio povratak na šalatski brijeg sa puno novih spoznaja te lijepih dojmova. Ovim putem zahvaljujemo vodstvo Zoološkog vrta Zagreb na lijepoj organizaciji samog izleta i ukazanom gostoprimstvu.