U petak i subotu, 11. i 12. prosinca ove godine održan je “Vikend u sjemeništu” na kojem je sudjelovalo deset dječaka: osmorica iz Zagrebačke nadbiskupije i dvojica iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Na početku duhovne obnove okupljene dječake pozdravio je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, zaželjevši im dobrodošlicu i izrazivši nadu da će im u Sjemeništu biti lijepo te da će netko od njih postati član sjemenišne zajednice u narednim godinama.

Program vikenda i duhovne obnove vodio je duhovnik, vlč. Petar Mlakar, koji je u uvodnom nagovoru, na temelju primjera života patrijarha Jakova iz Starog zavjeta potaknuo okupljene dječake na razmišljanje kako to vjera koju nasljeđujemo od naših roditelja, djedova i baka, župnika i vjeroučitelja, može postati naša osobna vjera, to jest, kako „Bog moga oca“ može postati „moj Bog“. Da bi se to dogodilo potrebno je steći osobno iskustvo vjere, iskustvo susreta s Bogom na životnom putu. Vlč. Mlakar podijelio je sa dječacima svjedočanstvo svojeg hoda traženja i nalaženja odgovora na pitanja i iskustvo susreta s Bogom u vlastitom životu te duhovnog poziva. U nastavku duhovne obnove dječaci su pogledali film „Vjeruješ li?“, a nakon toga sudjelovali u euharistijskom klanjanju te pristupili svetoj ispovijedi za koju im je na raspolaganju bio vlč. Luka Premelč, sjemenišni prefekt.

U subotu dan je započeo na najljepši način – svetom misom zornicom koju je u zajedništvu sa sjemenišnim odgojiteljima predslavio vlč. Premelč, istaknuvši u propovijedi da se naš odnos i ljubav prema Bogu mora odraziti u ljubavi prema bližnjemu i to svakome. Tijekom prijepodneva „vikendaši“ su zajedno sa nekoliko sjemeništaraca otišli u šetnju do ranjene zagrebačke katedrale i Kamenitih vrata gdje su se pomolili. Po povratku, vlč. duhovnik upoznao ih je sa pobožnošću Presvetom Srcu Isusovom te im pobliže iznio važne informacije vezane uz život sjemeništaraca i što je sve važno za mogući upis u Sjemenište.

Duhovna obnova završila je nogometnom utakmicom u kojoj su dečki odmjerili svoje snage i vještine u tom sportu, a zatim ispunjena srca krenuli kući. U nadi da će netko od njih doživjeti poseban Isusov pogled koji ih zove i hrabri da upišu Sjemenište i slijede Krista izbliza, od srca ih preporučamo u molitve svih prijatelja Sjemeništa!