U nedjelju, 12. prosinca ove godine, na treću nedjelju došašća – nedjelju „Gaudete – Radujte se!“, a ujedno i spomendan BDM Guadalupske, održao se predbožićni susret roditelja sjemeništaraca prvog, drugog i trećeg razreda sa sjemenišnim odgojiteljima.


Svake se godine o svetkovini Bezgrešne i Dana Sjemeništa okupljaju roditelji sjemeništaraca na šalatskom brežuljku kako bi s odgojiteljima zajednički izmijenili radosti i nade, probleme i tjeskobe s kojima se zajednički susreću na planu odgoja i obrazovanja mladih. Budući da je i ova godina po mnogočemu specifična jer aktualna pandemija korona virusa ne jenjava, rektor Sjemeništa je odlučio, u suradnji s odgojiteljskim timom, da se i ovogodišnji roditeljski sastanci održe u dva termina te da na sastanku, kao i prošle godine, bude prisutan samo jedan od roditelja sjemeništaraca. Tako je izabran termin treće nedjelje došašća za roditelje prvog, drugog i trećeg razreda te termin četvrte nedjelje došašća za roditelje sjemeništaraca maturanata.


U sjemeništu na zagrebačkoj Šalati trenutno se nalazi 19 sjemeništaraca i 3 odgojitelja, a po razredima je slika sljedeća: 1 prvaš, 5 drugaša, 5 trećaša i 8 maturanata.


Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj svečanoj dvorani s početkom u 11.00 sati predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa u koncelebraciji sa sjemenišnim odgojiteljima: vlč. Petrom Mlakarom i vlč. Lukom Premelčem. U svojoj homiliji upućenoj roditeljima i sjemeništarcima, rektor Pavlaković je, između ostaloga, naglasio: „Ova treća nedjelja došašća, kao i treća svijeća na vijencu, nosi ime Radost. Na to nas podsjeća sveti Pavao riječima: ‘Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se!’ Radost je temelj za mir Božji u našim srcima i u našim mislima. Kad smo mi radosni i Bog je sretan jer smo njegova ljubljena djeca i stalo mu je do nas. Isus nam često kroz evanđelje ponavlja: ‘Ne boj se, ja sam s tobom!’ On nam je blizu kao naše srce i lijep kao najljepši snovi. U tomu je izvor naše kršćanske radosti, sigurnost da nismo sami, Bog nas sluša, tješi, oprašta i daruje mir našem srcu“, zaključio je propovjednik. Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim pjevanjem i sviranjem kao i svečana asistencija koja je posluživala kod oltara.

Nakon zajedničkog objeda uslijedio je i roditeljski sastanak na kojem je bilo prisutno deset roditelja sjemeništaraca prvog, drugog i trećeg razreda, dok je jedan roditeljski par ispričan na nesudjelovanju zbog osobne spriječenosti.


Na početku sastanka roditeljima se obratio rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković prenijevši okupljenim roditeljima sjemeništaraca pozdrave zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, a pri tom je zahvalio na prisustvu i prof. Ljubi Duvnjak, ravnateljici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti zahvalivši joj na dolasku i međusobnoj suradnji. Rektor je progovorio o situaciji života u Sjemeništu u vrijeme aktualne pandemije korona virusa te je izvijestio roditelje o trenutnim aktivnostima u Sjemeništu naznačivši im i okvirne planove za ovu školsku i sjemenišnu godinu. Potom se sjemeništarcima obratila i ravnateljica Gimnazije prof. Duvnjak iznoseći trenutnu situaciju u funkcioniranju škole tijekom aktualne pandemije te je pozvala roditelje i odgojitelje na maksimalni angažman u praćenju sjemeništaraca tijekom svladavanja nastave. Posebno se osvrnula na ovogodišnje trećaše nagovijestivši roditeljima kako će im djeca imati probnu maturu od sredine ožujka do sredine travnja iduće godine za što se treba dobro pripremiti. Duhovni život u Sjemeništu predstavio je vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik, a pred sam kraj susreta izvješće o učenju i vladanju sjemeništaraca prvog, drugog i trećeg razreda iznio je sjemenišni odgojitelj vlč. Luka Premelč. Potom je uslijedila kvalitetna diskusija između roditelja i odgojitelja u pogledu školskih rezultata, kao i aktualnosti u sjemenišnoj zajednici, a sve s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja koje je neophodno kako bi se zajednički vodila briga o ljudskom, duhovnom i intelektualnom rastu sjemeništaraca.


Na kraju susreta okupljeni su zajednički molili za blagoslovljen nastavak hoda sjemenišne zajednice u vrijeme pandemije te si međusobno čestitali nadolazeće božićne blagdane kako bi u snažnijem osjećaju zajedništva nastavili živjeti svoj vjernički život.

Sljedeći ovakav susret planiran je za 19. prosinca ove godine na kojem će se odgojitelji susresti sa roditeljima sjemeništaraca maturanata.