„Nek’ oči naše, Gospodine, vide tvoje spasenje!“

Blagdan Svijećnice, Prikazanja Gospodinova, ujedno i Dan osoba posvećenog života, svečano je proslavljen u srijedu 02. veljače u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu svečanom jutarnjom molitvom službe časova te večernjim misnim slavljem koje je, u zajedništvu sjemenišnih poglavara, predvodio odgojitelj vlč. Luka Premelč.

Prije nego što je blagoslovio svijeće koje su sjemeništarci upalili, vlč. Premelč je okupljene podsjetio da smo prije 40 dana radosno proslavili svetkovinu Gospodnjega rođenja, a na Svijećnicu slavimo dan kada su Marija i Josip prikazali Isusa u hramu. Ukazao je i na znakovitost svijeća u rukama sjemenišnih odgojitelja i pitomaca jer one govore o Svjetlu, Isusu Kristu u njihovim srcima i životnim opredjeljenjima.

U svojoj homiliji odgojitelj Premelč kazao je kako najljepše susrete u Svetom pismu bilježi evanđelist Luka čije Evanđelje još nazivamo i Evanđeljem susreta, stoga Istočna Crkva ovaj blagdan naziva i blagdanom Susreta u hramu. Između ostalog je naglasio: „Izgaranje svijeće nas uvijek podsjeća na prolaznost, ali i na žrtvu izgaranja voska kako bi gorio plamen i kako bi plamen svijeće rasvjetljavao tamu. Upaljena svijeća za nas vjernike znak je Krista. Isus Krist je Svjetlo svijeta, pobjednik nad svakom tminom; On je rastjerao mrak tame ovoga svijeta i zato je normalno da mi vjernici ne budemo zarobljenici mraka, pesimizma, smrti… Krštenjem smo pritjelovljeni Kristu, postali dijelom Crkve i dobili milost i zadaću koju svojim životom trebamo vršiti. Svaki je od nas pozvan donositi to svjetlo i rastjerivati tamu u svojoj obitelji, školi… svuda ondje gdje smo prisutni. Svojim vjerodostojnim životom mi rasvjetljujemo tamu ovoga svijeta i pokazujemo drugima da postoji nešto više od prolaznosti i ograničenosti ovoga svijeta i da se isplati boriti protiv grijeha, nepravde, nejednakosti… te da smo stvoreni za Nebo! Danas, također, zahvaljujemo Bogu za dar posvećenog života. To je život onih koji se na poseban način, potpuno stavljaju u službu Bogu. Prije svega tu mislimo na redovnike i redovnice, svećenike i časne sestre, ali i druge oblike posvećenog života. Oni su blago Crkve, a raznolikost oblika njihova služenja veliko je bogatstvo za Crkvu i za cijeli svijet, oni su pozvani da svojim služenjem Bogu u drugom čovjeku budu znak Kristove ljubavi tj. da budu svjetlo ovoga svijeta”, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja vlč. Luka je naglasio da nam je svima “potrebno Šimunovo i Anino oko” kako bismo prepoznali znakove Božje nazočnosti, uočili način njegova djelovanja u svijetu i znali njemu zahvaljivati za brojne darove kojima nas je okružio.

Liturgijsko pjevanje predvodio je zbor sjemeništaraca, a ljepoti slavlja pridonijela je i svečana asistencija posebno uvježbana za ovu prigodu.

Blagoslovljene svijeće sa današnjeg Slavlja palit će se u obiteljima uz različite prigode: na velike blagdane, u vrijeme prirodnih nepogoda; stavlja se zapaljena u prozor kada mjestom prolazi tijelovska procesija; nosi se na krštenje novorođenčeta i na prvu pričest kao spomen na krštenje, a stavlja se i u ruku umirućem kao ohrabrenje i znak nade u vječni život.

Misno slavlje blagdana Svijećnice završilo je prigodnom molitvom drugog dana devetnice u čast blaženog Alojzija Stepinca, biskupa i mučenika za čiji se blagdan sjemenišna zajednica intenzivno duhovno priprema.