U Biskupijskom ordinarijatu u Sisku održana je 1. ožujka 2022. godine 52. redovita sjednica biskupa Zagrebačke crkvene pokrajine pod predsjedanjem zagrebačkog nadbiskupa metropolita kardinala Josipa Bozanića. Otvarajući sjednicu, Kardinal je izrazio radost što se sjednica naše Metropolije održava u Sisku, zahvalio je dijecezanskom Biskupu na gostoprimstvu i predstavio dnevni red zasjedanja, najavljujući da ćemo nastojati našim vjernicima uputiti apel poziva na molitvu za mir u Ukrajini i svijetu.

Biskup domaćin Vlado Košić pozdravio je okupljene biskupe Metropolije i podsjetio na posljedice potresa te na ukrajinsku ratnu krizu koja se upravo događa pred očima cijeloga svijeta.

Prema dnevnom redu prva točka zasjedanja bila je izvješće o Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, na Šalati. Na taj dio sjednice bio je pozvan rektor spomenutog Sjemeništa preč. Matija Pavlaković koji je biskupe izvijestio o stanju u Sjemeništu, o čemu su biskupi razmijenili mišljenja i usuglasili smjernice za iduću školsko-odgojnu godinu.

Biskupi su raspravljali o izazovima što ih pred crkvene pastire i naše dijecezanske Crkve stavlja novonastala situacija povezana s ratom u Ukrajini. Mons. Milan Stipić, vladika križevački, govorio je o vjerskom stanju u Ukrajini, s posebnim osvrtom na grkokatoličku zajednicu. On je, zbog crkvenih veza koje održava s tom vjerničkom zajednicom, očitovao raspoloživost za posredovanje, posebno glede prihvaćanja mogućih izbjeglica kao i slanja karitativne pomoći. Biskup varaždinski mons. Bože Radoš, predsjednik Hrvatskog Caritasa izvijestio je biskupe o koracima koje je do sada poduzeo HC. Zajedno s Hrvatskim Caritasom biskupijski i župni Caritasi uključit će se i pridonijeti koliko mogu u prihvatu i zbrinjavanju izbjeglica kao i u slanju potrebne pomoći. S ovog zasjedanja biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine uputili su poziv katoličkim vjernicima na molitvu, koji s puno suosjećanja, postom i drugim djelima ljubavi prate što se događa u Ukrajini.

Biskupi su također razmotrili pastoralne događaje na metropolitanskoj i nacionalnoj razini, osobito Dan obitelji koji će se održati u Ludbregu 21. i 22. svibnja te Susret hrvatske katoličke mladeži koji će biti u Bjelovaru 17. rujna ove godine.

Spomenuta su i ovogodišnja svećenička ređenja: Zagreb, 28. svibnja; Varaždin, 11. lipnja; Sisak, 18. lipnja te Bjelovar, 25. lipnja. Osvrnuli su se i na slavlja zaštitnika pojedinih biskupija u Metropoliji. Napomenuto je da će Varaždinska biskupija 25. rujna o.g. proslaviti svoju 25. obljetnicu, a Zagrebačka nadbiskupija priprema u Mariji Bistrici 1. listopada 2022. godine prigodno slavlje svečanog uručenja završnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Preuzeto sa: zg-nadbiskupija.hr