Preč. Pavlaković: „Muka Gospodina našega Isusa Krista je srce evanđelja!“

Na Cvjetnicu – Nedjelju Muke Gospodnje, 10. travnja ove godine, središnje slavlje u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM predvodio je rektor preč. Matija Pavlaković, u zajedništvu s sjemenišnim odgojiteljima vlč. Mlakarom i vlč. Premelčem. U slavlju su sudjelovali i svi sjemeništarci svojim skladnim ministriranjem i pjevanjem.

Proslavom Cvjetnice kršćanski puk ulazi u otajstvo Velikog tjedna, a Crkva se spominje svečanog ulaska Isusa Krista u Jeruzalem da bi dovršio svoje vazmeno otajstvo.

Na početku obreda sjemeništarci su se okupili u svečanoj dvorani Sjemeništa te blagoslovom maslinovih grančica krenuli u procesiji hodnicima Sjemeništa do kapele Navještenja BDM gdje su slavili euharistiju.

„Muku Gospodina našega Isusa Krista“ svečano su otpjevali po ulogama preč. Matija Pavlaković (Isus Krist), Patrik Turčin (evanđelist), Ivan Prigorec (Petar), Marko Pratljačić (satnik/razbojnik), Fran Kuharić (sluge), Luka Vragović (sluškinja), Mislav Palić (Poncije Pilat) te sjemenišni zbor (svjetina) pod dirigentskom palicom Emanuela Frankola. Najveće zasluge za lijepo i skladno pjevanje te dostojanstveni izričaj iznošenja Muke po Luki idu vanjskom suradniku sjemeništa prof. Božidaru Ljubenku, koji je unutar dva mjeseca marljivo radio kako bi sjemeništarci po četvrti puta, nakon pauze od dvije godine, na što kvalitetniji način iznijeli tekst evanđelista Luke.

U svojoj homiliji preč. Pavlaković je naglasio kako “križ, o kojem smo u kontekstu Isusove muke danas razmišljali, je sredstvo komunikacije”. Okupljenima je postavio pitanje: “Kakvim nas to putem Isus želi povesti? Što On očekuje od nas i što mi smijemo očekivati od njega?” te podcrtao tri znaka o kojima treba promišljati dok pratimo Isusov ulazak u Jeruzalem, a to su: siromaštvo, mir i univerzalnost koji se ujedinjuju u jednom jedinom znaku – križu. Križ je jedino pravo drvo života, jer život se ne nalazi u njegovom posjedovanju, već u njegovom darivanju”, zaključio je propovjednik.

Na kraju svete mise preč. Rektor zahvalio je svima koji su na bilo koji način obogatili današnje svečano slavlje kojim Crkva ulazi u Veliki tjedan muke, smrti i uskrsnuća našega Spasitelja.