Od 27. lipnja do 1. srpnja ove godine u Pastoralnom centru u Ludbregu sjemeništarac Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Fran Kuharić (Varaždinska biskupija) sudjelovao je u projektu „Bartimej“ kojem je cilj mlade upoznati s vrstama invaliditeta i osposobiti ih za rad s invalidnim osobama.

Na projektu su sudjelovali i neki učenici Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti iz Zagreba predvođeni profesoricom vjeronauka Petrom Ervaćanin. Na ovaj poziv odazvali su se učenici prvog i trećeg razreda. Sudjelovali su i učenici Druge gimnazije Varaždin te Srednje škole Čakovec uz pratnju svojih vjeroučitelja. Voditelj cijelog projekta je povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije vlč. Leonardo Šardi, a njegova suradnica gđa. Anika Sačić pomogla je oko organizacije i vođenja samog susreta.

Projekt je bio održan u pastoralnom centru u Ludbregu no većinski se provodio po principu terenskog obilaska različitih udruga i zajednica osoba s invaliditetom, osoba s poteškoćama te ustanova za skrb djece s poteškoćama bez valjane roditeljske skrbi i dječjih bolnica. Mladi volonteri posjetili su zajednicu „Bartimej“, Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“ u Đurđevcu, Udrugu osoba s invaliditetom „Bolje sutra“ u Koprivnici, Udrugu gluhoslijepih osoba (UGSO) na zagrebačkom Remetincu, Caritasov dom za djecu i odrasle osobe s tjelesnim ili mentalnim oštećenjem „Brezovica“, ustanovu Dnevnog boravka djece „Antun Bogdan“ (Caritas) u Čakovcu, Udrugu slijepih Međimurske županije, Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra te privremeni smještaj ukrajinskih izbjeglica u Belici u okolici Čakovca.

Svaki dan bio je obilježen čitanjem evanđeoskog teksta, molitvom, svetom misom i zadavanjem jednog cilja koji se do kraja dana trebao ispuniti. Na kraju svakog dana održavala se refleksija na kojoj su se izmjenjivali dojmovi i izricali osvrti na protekli dan.

Ovakvi programi, koji u sebi sadrže i teoretsku i praktičnu izobrazbu, svakako pomažu ljudskoj formaciji sjemeništarca, a projekt „Bartimej“ pokazao se kao najizvrsniji za cjelokupnu formaciju za rad osoba s invaliditetom.

Po završetku projekta, sudionici su dobili certifikat te postaju dio međunarodne udruge „socioMovens – Giving Europe a Soul“ čija mreža se proteže zemljama Europe.

Susret je završio svetom misom u župnoj crkvi sv. Josipa na varaždinskoj Banfici koju je predvodio varaždinski biskup mons. mr. Bože Radoš, ručkom i završnom refleksijom na cjelokupni susret.

Ovo je već drugo sudjelovanje šalatskih sjemeništaraca na ovakvom projektu i pokazuje kvalitetan nastavak suradnje između Sjemeništa i Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije.