Nakon radnog tjedna u šalatskom sjemeništu od 21. do 26. kolovoza ove godine na kojem su sjemeništarci i odgojitelji kroz druženja i radne akcije pripremali šalatski brijeg za novu sjemenišnu i školsku godinu, u nedjelju 28. kolovoza ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu postalo je bogatije za pet novih sjemeništaraca koji započinju svoj srednjoškolski hod u ovoj drevnoj ustanovi koja brine za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata u dobi od 13 do 18 godine života.

U ranim nedjeljnim popodnevnim satima počele su pristizati obitelji i župnici kandidata, a dobrodošlicu su im iskazali preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa i vlč. Luka Premelč, sjemenišni duhovnik u zajedništvu s duktorima Franom Kuharićem i Lukom Vragovićem, dok je za fotografiranje bio zadužen sjemeništarac drugaš Kristijan Vrbanc.

Novi sjemeništarci su: Karlo Čondić, Matijas Idžanović, Gabriel Mrkonjić, Antonio Pratljačić i Ivan Sičaja. Trojica od njih kandidati su Zagrebačke nadbiskupije, a po jedan je kandidat za Đakovačko-osječku nadbiskupiju i Sisačku biskupiju.

Nakon smještaja i okrjepe uslijedila je zajednička večera svih šalatskih sjemeništaraca sa pristiglim obiteljima novih, a večeri se pridružila i ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti prof. Ljuba Duvnjak.

Po završetku večere održan je roditeljski sastanak za roditelje „prvaša“ kojeg su animirali rektor Sjemeništa i ravnateljica Gimnazije, dok je duhovnik vlč. Premelč imao susret sa samim sjemeništarcima izlažući im duhovni program i život u Sjemeništu.

Oko 20.30 sati uslijedio je najteži dio, a to je „rastanak“ roditelja i novopridošlih sjemeništaraca, gdje je „pala“ i poneka suza s obje strane.

Već idućega dana sjemeništarci i odgojitelji napustili su šalatski brijeg te krenuli na jednotjedno duhovno – studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu, u posjet travničkom sjemeništu „Petar Barbarić“ i njihovom odmorištu u zaseoku Šiljevište u blizini Klobuka.