U nedjelju, 11. prosinca ove godine, na treću nedjelju došašća – nedjelju „Gaudete – Radujte se!“, održao se tradicionalni predbožićni susret roditelja sjemeništaraca sa sjemenišnim odgojiteljima u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.

Svake se godine o svetkovini Bezgrešne i Dana Sjemeništa okupljaju roditelji sjemeništaraca na šalatskom brežuljku kako bi s odgojiteljima zajednički izmijenili radosti i nade, probleme i tjeskobe s kojima se susreću na planu odgoja i obrazovanja mladih. Posebnost ovoga susreta bila je i u tome što su se roditelji sjemeništaraca, po prvi puta nakon dvije godine, zajednički susreli u Sjemeništu jer, zbog ugroze pandemijom korona virusa u protekle dvije godine to nije bilo moguće, tako da su se roditeljski sastanci odvijali po manjim skupinama što je dakako otežavalo izgradnju međusobnog osjećaja zajedništva unutar ove velike sjemenišne obitelji.

U sjemeništu na zagrebačkoj Šalati trenutno se nalazi 13 sjemeništaraca i 2 odgojitelja, a po razredima je slika sljedeća: 5 prvaša, 1 drugaš, 3 trećaša i 4 maturanta.

Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je u sjemenišnoj svečanoj dvorani s početkom u 11.00 sati predvodio rektor sjemeništa preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji sa sjemenišnim duhovnikom vlč. Lukom Premelčem.

U svojoj homiliji upućenoj roditeljima i sjemeništarcima, duhovnik Premelč je, između ostaloga, naglasio:„ Polagano se približavamo samome vrhuncu vremena došašća. Kako u današnjem ubrzanom tempu života sve brzo leti, uglavnom u napetosti i nestrpljivosti, tako nam je vjerojatno i ovogodišnje došašće „već proletjelo“ – Božić je pred vratima! Današnji nas Dan Gospodnji poziva na radost; radost punu nade i strpljivog čekanja. Vidi li se to na nama? (…) Današnje nam evanđelje, također, donosi jedan za nas važan naglasak – Isus ukazuje na važnost svojih djela. Upravo naša konkretna djela i naše življenje svjedoče i daju odgovor na pitanje: Jesmo li Božji? Možeš izgovarati i najljepše riječi, ali koliko one vrijede ako iza njih ne stoji život i djela?! Jesmo li osrednji i mlaki u svome kršćanskome djelovanju i življenju? (…) Još nije kasno! Nastojmo od danas, od ovoga trenutka, učiniti što više dobra. Danas je i nedjelja Caritasa – evo odgovora na pitanje što mi možemo učiniti! Konkretna djela ljubavi – življenje u davanju budi u nama radost življenja. Uz Božju pomoć, ispunjeni vjerom i nadom, krenimo već danas!“, zaključio je propovjednik. Ljepoti slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim pjevanjem i sviranjem kao i svečana asistencija koja je posluživala kod oltara.

Nakon zajedničkog objeda uslijedila je kratka duhovna obnova upriličena za okupljene roditelje sjemeništaraca koju je predvodio vlč. dr. Jakov Rađa, profesor na Katedri fundamentalne teologije pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a potom i roditeljski sastanak na kojem su bili prisutni svi roditelji sjemeništaraca.

Duhovna obnova nosila je temu: „Kako se pripremiti za Božić u vremenu došašća, a roditelji smo sjemeništarca?!“. Na početku svoje kateheze dr. Rađa je okupljenim roditeljima postavio pitanje: „Kako odgajati dijete u vremenu kada ono ima sve?“ i pojasnio kako živimo u svijetu u kojem naši mladi vrlo brzo shvate koje su naše mane te nemamo puno vremena da im se prikažemo kao idealni roditelji i odgojitelji, dok je nekoć pristup bio drugačiji – sav život temeljio se na obitelji i roditelj je bio jedini gospodar sve istine. Danas više nije tako te se nameće pitanje – kako odgajati dijete?!

Na temelju svetopisamskog teksta uzetog iz Matejeva evanđelja o poklonu mudraca Isusu, dr. Rađa je pokušao dati konkretne odgovore okupljenim roditeljima sjemeništaraca naglasivši kako je temeljna zadaća roditelja pokušati svome djetetu posvjedočiti koje su to „zvijezde“ u mome životu koje su vrijedne i bitne i za koje se isplati žrtvovati svoj život. Potom je naglasio roditeljima da se ne trude biti savršeni roditelji jer njihova djeca to od njih ni ne očekuju, već traže da im prenesu svojim autentičnim načinom života poruku da „se isplati“; da život može biti lijep i ispunjen. U svom daljnjem izlaganju evanđeoskog teksta naglasio je kako se „ne može doći do Betlehema, ako se ne prođe kroz Jeruzalem. Jeruzalem je slika Crkve u Novom zavjetu, a Crkva je prvenstveno stil života koji se zove zajedništvo – mogućnost da različiti ljudi žive zajedno. U svijetu današnjice postoji tendencija ka poništenju razlika no, ako ukinemo razlike, tada više nema ljubavi i zajedništva“, pojasnio je dr. Rađa.

Na kraju svoje kateheze i prigodne duhovne obnove ohrabrio je okupljene roditelje sjemeništarca da nastave osobnim primjerom života svjedočiti vlastitoj djeci da postoje stvari u životu koje su veće od naših života, a to su: žrtva, bratstvo, ljubav, zajedništvo i zahvalnost te da naše slabosti, pogrješke i padovi nemaju zadnju riječ, jer Bog nam po Crkvi pruža iskustvo milosrđa – kičme koju ništa ne može slomiti.

Po završetku kateheze i nakon kratke pauze uslijedio je i tradicionalni roditeljski sastanak. Okupljenim roditeljima najprije se obratio rektor Sjemeništa preč. Matija Pavlaković zahvalivši prof. Rađi na netom održanoj katehezi i duhovnoj obnovi, a potom i na prisustvu prof. Ljube Duvnjak, ravnateljice Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti zahvalivši joj na dolasku i međusobnoj suradnji. Rektor je progovorio o aktualnoj situaciji života u Sjemeništu te je izvijestio roditelje o trenutnim aktivnostima u Sjemeništu naznačivši im i okvirne planove za ovu školsku i sjemenišnu godinu. Dotaknuo se i ideje o realizaciji prvog zajedničkog hodočašća sjemeništaraca, odgojitelja i njihovih obitelji u Nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u Šibenik koje bi se održalo sredinom travnja iduće godine, a koju su roditelji s oduševljenjem podržali.

Potom se sjemeništarcima obratila i ravnateljica Gimnazije prof. Duvnjak iznoseći trenutnu situaciju u funkcioniranju škole te je pozvala roditelje i odgojitelje na maksimalni angažman u praćenju sjemeništaraca tijekom svladavanja školske nastave referirajući roditeljima termine dopunske nastave za pojedine razrede, a potom je pozvala roditelje i odgojitelje da prate redovitost i kontinuirani rad sjemeništaraca kako bi se nadoknadilo sve što je propušteno tijekom on-line nastave za vrijeme pandemije korona virusa. Po završetku izlaganja prof. Duvnjak uslijedila je kvalitetna diskusija između roditelja i odgojitelja u pogledu školskih rezultata, kao i aktualnosti u sjemenišnoj zajednici, a sve s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja koje je neophodno kako bi se zajednički vodila briga o ljudskom, duhovnom i intelektualnom rastu sjemeništaraca.

Duhovni život u Sjemeništu predstavio je vlč. Luka Premelč, novi sjemenišni duhovnik, a pred sam kraj susreta uslijedilo je izvješće o učenju i vladanju sjemeništaraca uz pojedinačni razgovor sa svakim roditeljem dotičnog sjemeništarca kojeg su moderirali rektor Sjemeništa i ravnateljica Gimnazije.

Na kraju susreta okupljeni su zajednički molili za blagoslovljen nastavak hoda sjemenišne zajednice te si međusobno čestitali nadolazeće božićne blagdane kako bi u snažnijem osjećaju zajedništva nastavili živjeti svoj vjernički život. Susret je završio u kasnim popodnevnim satima osobnim druženjem roditelja i sjemeništaraca.

Sljedeći ovakav susret planiran je za 13. ožujka iduće godine na kojem će se odgojitelji susresti sa župnicima sjemeništaraca.